Uit een onderzoek van UGent blijkt dat oudere werknemers door werkgevers vaak negatiever worden ingeschat op vlak van productiviteit. De steunmaatregel om oudere werknemers aan te werven, die op 1 juli wordt afgeschaft, zou dat niet compenseren en beoordelen ze dus als overbodig. UNIZO betreurt deze negatieve perceptie en benadrukt dat de sociale partners samen met de Vlaamse Regering een beleid uitwerken om meer ouderen aan het werk te krijgen.

“Er is een enorm tekort op de arbeidsmarkt terwijl de werkzaamheidsgraad bij zestigplussers slechts 40% bedraagt”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “De perceptie dat ouderen minder productief zijn is onjuist, we volgen de aanbeveling uit de studie voor nog meer begeleiding. Maar het afschaffen van de doelgroepenkorting om oudere werknemers aan te werven heeft de aantrekkelijkheid van het aanwerven van ouderen wel degelijk verminderd. Dat is net de financiële duw in de rug die nodig is om de hoge loonkost te kunnen compenseren.” 

Het is bijzonder jammer dat er nog steeds een negatieve perceptie kleeft aan werknemers ouder dan 60 jaar. Sinds het vorige VESOC-akkoord wordt er door de sociale partners en de Vlaamse Regering expliciet een beleid ontwikkeld om zestigplussers aan de slag te krijgen. Het voornaamste doel is net die perceptie te keren, want de productiviteit van ouderen ligt vaak hoger dan men denkt. 

“Het afschaffen van de doelgroepkorting  is dan ook een bijzonder slechte beslissing”, stelt Danny Van Assche. “Die lastenverlaging reduceert de hoge loonkost en is voor werkgevers een extra duw in de rug om een oudere werknemer aan te werven. Daar waar de werkzaamheid het laagst is, heeft men voor de werkgever arbeid duurder gemaakt. Dit is compleet onbegrijpelijk.” 

Volgens UNIZO moet prioritair de foute perceptie gekeerd worden. Het afschaffen van de steunmaatregel om ouderen aan te werven draagt daar niet tot bij, integendeel. 

Danny Van Assche: “Er zijn nog veel vooroordelen zowel bij de oudere werknemer als de werkgever, terwijl er mits de juiste begeleiding voor beide partijen een heel grote win-win is. Oudere werknemers brengen een pak ervaring binnen. Langs de andere kant is er soms extra opleiding nodig, en moet de werknemer mogelijk zijn hoge loonsverwachtingen aanpassen die hij bij een vorige werkgever door lange anciënniteit heeft opgebouwd. Net om die brug te maken is de lastenverlaging zo belangrijk. Het valt niet uit te leggen dat arbeid voor oudere werknemers duurder wordt, terwijl het net de doelstelling is om hen meer aan het werk te krijgen en te houden.” 

UNIZO kijkt ook naar intersectorale samenwerking en arbeidsmobiliteit als mogelijkheden voor oudere werknemers. Denk bijvoorbeeld aan de jarenlange expertise en competenties die men  jongeren kan bijbrengen in het onderwijs of brandweermannen die als brandexpert bij verzekeringen aan de slag gaan.