Importtarieven grote impact op kmo’s

De onzekerheid bij kmo’s die handel drijven met de VS is groot, dat blijkt uit een bevraging die UNIZO voerde bij 75 ondernemers die internationaal handel drijven. Quasi alle respondenten verwachten een indirecte of directe impact te ondervinden, maar het is vooral de onduidelijkheid de zorgen baart. Slechts een minderheid verwacht de handelsactiviteiten met de VS effectief stop te zetten. Maar 1 op 10 is van mening dat de EU met eigen invoertarieven moet reageren.
Sinds 5 april is op alle goederen die de Verenigde Staten binnenkomen een tarief geldig van ten minste 10%. Op goederen die van de Europese Unie komen zou in principe een tarief van 20% van toepassing zijn, maar op 9 april kondigde het Witte Huis een pauze van 90 dagen aan. De pauze geldt voor 75 handelspartners die nog geen tegenmaatregelen hebben getroffen. De nieuwe tarieven zijn voorlopig niet van toepassing op de import van diensten. ls reactie hierop heeft ook de EU haar tegenmaatregelen voor 90 dagen on hold gezet.
Belangrijke handelspartner
De impact dat dit besluit van de Amerikaanse president op onze economie zal hebben kan niet onderschat worden. De VS is na de buurlanden, Nederland, Duitsland en Frankrijk, onze belangrijkste handelspartner. In 2024 hebben we voor bijna 33 miljard euro geëxporteerd naar de VS en importeerden we voor bijna 31,5 miljard euro aan goederen uit hetzelfde land. Van alle Belgische bedrijven die handel doen met de VS is het overgrote deel een KMO. Volgens de laatst beschikbare data (2022) van de Nationale Bank exporteerden 5617 Belgische bedrijven naar de VS. Bijna 92% daarvan hebben minder dan 250 medewerkers. Aan importzijde hetzelfde verhaal, van de 11481 bedrijven die in 2022 goederen importeerden uit de VS is bijna 94% een KMO. Dit zijn de bedrijven die rechtstreeks zakendoen met de VS. Daarnaast zijn er heel wat KMO’s die onrechtstreeks een impact zullen ondervinden, doordat ze deel uitmaken van de grotere toeleveringsketen.
Directe impact
De voorbije dagen ervaarde het merendeel van de ondernemers die rechtstreeks met de VS handelen al een vermindering van de vraag.
“De vrees voor gevolgen in de toekomst vertaalt zicht vooral in de angst voor verstoringen in de toeleveringsketen, verhoogde grondstofprijzen en verlies van klanten”, duidt Emiel Neyrinck, expert internationaal ondernemen bij UNIZO.
Om de impact van de tarieven te beperken overweegt een op drie om nieuwe markten te verkennen. Uitwijken voor productie naar de VS is voor de kmo’s geen optie. Opvallend is dat maar 1 op 10 van mening is dat de EU met eigen invoertarieven moet reageren, maar vooral vindt dat de EU moet onderhandelen met de VS en nieuwe handelsverdragen moet afsluiten met andere handelspartners.
Belangrijk om weten is dat bij "direct-to-consumer" verkoop van de EU naar de VS een de minimis-regel geldt. Dat betekent dat, vooralsnog, elke Amerikaanse consument per dag voor een waarde van 800$ mag importeren dat vrijgesteld is van invoerrechten. Niet onbelangrijk voor KMO's die B2C verkopen naar klanten in de VS, bijvoorbeeld via webshops.
UNIZO heeft volgende week een overleg met minister voor zelfstandigen en KMO’s Simonet om de impact en mogelijke verdere stappen te bespreken.
Een overzicht van de maatregelen vindt u op Impact invoertarieven VS
Meer weten?
UNIZO - Chiel Sterckx
M 0472/41 45 67 - E-mail: chiel.sterckx@unizo.be