UNIZO is verbaasd dat de jobbonus nog minstens tot 2027 behouden blijft. Dat heeft Vlaams minister van Werk Zuhal Demir vandaag bekend gemaakt. “De jobbonus is overbodig. Het is een kleine extra voor wie werkt, maar lokt geen mensen extra naar de arbeidsmarkt. Het zou beter zijn om deze middelen te gebruiken om een opleidingsoffensief vorm te geven en zo de vele knelpuntvacatures in te vullen. We gaan hierover graag in overleg met de minister”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. 

De jobbonus was initieel een veelbelovende maatregel, maar in de praktijk blijkt dat er weinig impact is. Werknemers krijgen gemiddeld ongeveer 225,74 euro per jaar extra ofwel 18,81euro per maand. 

“De jobbonus had tot doelstelling om werken meer lonend te maken en zo activerend te werken. Maar het gaat over minder dan 20 euro per maand gemiddeld. Het is een kleine extra voor wie werkt, maar lokt geen niet-werkenden naar de arbeidsmarkt. Er is geen dus geen aanzuigeffect”, zegt Danny Van Assche. “We hebben trouwens in België al een van de hoogste minimumlonen van Europa, en het federaal regeerakkoord bepaalt dat ze nog eens twee keer gaan stijgen. De maatregel heeft zijn doel gemist, dat moeten we erkennen. Er zijn maatregelen voorzien in het federaal regeerakkoord die werken echt meer lonend moeten maken.”  

UNIZO ziet de middelen, in totaal ongeveer 240 miljoen euro in 2026, liever geïnvesteerd in extra opleidingen om werkzoekenden gericht naar werk te begeleiden, om werkenden weerbaar te maken op onze steeds veranderende arbeidsmarkt én om ze aan de slag te houden, maar ook om de productiviteit van onze ondernemingen op peil te kunnen houden.
Het zou goed zijn dat het versnipperde Vlaamse beleid rond opleiding een duidelijke cockpit krijgt van waaruit een Vlaamsbrede aansturing én talentenoffensief kan opgestart worden.