Nood aan meer overheidsopdrachten voor kmo’s
UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel vraagt overheden om meer kmo-vriendelijke overheidsopdrachten uit te schrijven, nadat nieuwe Europese cijfers hebben aangetoond dat het aantal gunningen van overheidsopdrachten aan kmo’s in België opnieuw gedaald is van 34 procent naar 28 procent in 2021.
Enkel Roemenië doet het nog slechter. Nochtans is de deelname van kmo’s aan overheidsopdrachten wel gestegen, van 54 procent in 2020 naar 59 procent in 2021. Dit betekent dat er meer inschrijvingen zijn dan ooit tevoren, wat wijst op een groeiende belangstelling van kmo's voor overheidsopdrachten. UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel pleit voor meer kmovriendelijk aanbesteden, aangezien deze opdrachten kunnen bijdragen aan de lokale economie en een belangrijke bron van inkomsten kunnen zijn voor lokale kmo's.
“Kmo’s halen steeds minder overheidsopdrachten binnen, terwijl het aantal inschrijvingen op aanbestedingen wel stijgt. Dat is frustrerend. Tijd voor onze overheden om de daad bij het woord te voegen en de opdrachten kmo-vriendelijker te maken!”, zegt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel.
Uit cijfers blijkt dat het voorbije jaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest alleen al voor 3,5 miljard euro werd aanbesteed, in het arrondissement Halle-Vilvoorde voor ruim 57 miljoen euro en in het arrondissement Leuven werd de kaap van 200 miljoen euro overschreden. UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel benadrukt dat lokale investeringen niet alleen een plaatselijke impact hebben, maar ook een multiplicatoreffect herbergen dat bijdraagt aan structurele, economische groei.
Moeizaam
Ondernemers lijken te worstelen met de procedures en aanpak van overheidsopdrachten. Daarom organiseert UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel met steun van de provincie Vlaams-Brabant twee infosessies, op 1 juni in Diest en 12 juni in Halle, om ondernemers te informeren over de mogelijkheden en praktische stappen die ze moeten zetten om deel te nemen aan aanbestedingen. De sessies gaan ondermeer in op de criteria om mee te kunnen dingen naar een bepaalde opdracht, de rechten en plichten van kmo’s tijdens procedures, bescherming tegen felle prijsstijgingen of grondstoftekorten en hoe in contact te komen met aankoopverantwoordelijken van lokale besturen.
Te vaak wordt door ondernemers gedacht: overheidsopdrachten, dat is niets voor mij. Niets is minder waar. Zo worden er aanbestedingen uitgeschreven voor een ruime waaier aan opdrachten: de organisatie, catering en aankleding van lokale events, medische diensten in gemeentelijke zorginstellingen, het voorzien van relatiegeschenken, kantoormateriaal voor overheidsdiensten, … communicatieopdrachten en aannemingswerken.
Elke Tielemans: “Nagenoeg elke ondernemer komt in aanmerking om zaken te doen met de overheid. Dat besef is er vaak niet. Toch schuilen er heel wat kansen in. Voor ondernemers als stabiele bron van inkomsten, maar ook voor lokale besturen. Want wat je lokaal uitgeeft, heeft een ruimer effect en komt ook terug.”
Nagenoeg elke ondernemer komt in aanmerking om zaken te doen met de overheid