Oh!Oats uit Bierbeek ontvangt Handmade in Belgium-label
Ester Vanorbeek uit Bierbeek maakt met hart en ziel ambachtelijke granola onder de naam Oh!Oats. Vandaag kreeg ze voor haar vakmanschap het Handmade in Belgium-label van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. Wat ooit begon als een persoonlijk project voor haar gezin, groeide uit tot een onderneming waar passie en kwaliteit hand in hand gaan.
Esters passie voor voeding en gezondheid is ontstaan door de zoektocht naar pure producten voor haar oudste dochter met allergieën: "Omdat ik geen zuivere granola in de winkel kon vinden, ben ik het zelf gaan maken. Dat deed ik al een jaar of 8, voordat ik net voor de coronapandemie, de stap heb gezet om er mijn beroep van te maken." Wat als een huiselijk project begon uit liefde voor haar gezin, groeide uit tot een passie en uiteindelijk een volwaardig bedrijf.
Het unieke aan Oh!Oats is dat de granola volledig wordt gezoet met écht fruit, zonder een druppel olie of toegevoegde suikers. Hierdoor is elke hap een smaakexplosie, zonder kunstmatige toevoegingen. "Gezond eten kan verrassend lekker en vol van smaak zijn,” zegt Ester enthousiast.
Ondanks de groei van haar onderneming, blijft de authenticiteit van het proces centraal staan: "We bakken onze granola helemaal zelf, van begin tot eind. Elke plaat moet vier keer uit de oven om te draaien en te luchten. Soms zijn we zelfs met drie bezig. Het is echt zottenwerk wat we doen, maar ik heb zoveel liefde voor mijn product", lacht Ester.
Met het authenticiteitslabel Handmade In Belgium wil UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker zetten. Het zijn producten die vandaag de dag het verschil maken voor de moderne consument, die op zoek gaat naar authentieke, handgemaakte producten en meer belang hecht aan lokale productie, duurzame processen, herkomst van grondstoffen en materialen. UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel wil zo een sterker imago geven aan vakmanschap, het publiek wakker schudden rond de vele makers die de regio telt en hoe ze zich onderscheiden van massaproductie.
Criteria waaraan makers moeten voldoen om het HIB-label in ontvangst te mogen nemen, zijn o.a.:
- De ambachtsman is zelfstandige in hoofdberoep in België.
- De ambachtsman heeft maximum 25 voltijdse (VTE) werknemers in dienst.
- Het maakproces gebeurt voor minstens 50% met de hand.
- De ambachtsman beheerst zelf het volledige maakproces (van A tot Z).
- Produceert bewust in België.
- Een substantieel deel (30%) van het assortiment is handgemaakt.
- De ambachtsman creëert een product met een gebruiksfunctie.
- De ambachtsman creëert een uniek product met zijn ‘handtekening’.
- Het maakproces betreft productie, restauratie of transformatie en dus geen pure assemblage.
- De ambachtsman werkt op kleine schaal en streeft naar kwaliteit.
- De ambachtsman heeft zijn kennis en vaardigheden aangeleerd door opleiding en ervaring.
- Het gaat om maatwerk, geen massaproductie.
- De ambachtsman gaat gepassioneerd en met kennis van zaken aan de slag.
- De ambachtsman is zich goed bewust van zijn materiaalkeuze/grondstoffen.