Vandaag vindt de tweede KMO-Beneluxtop plaats, een organisatie van de Benelux Unie. De ondernemersorganisaties uit de drie landen (voor België UNIZO, UCM en VBO) komen vandaag onder Belgisch voorzitterschap samen en lanceren gezamenlijke aanbevelingen om ondernemerschap binnen de Benelux te bevorderen. Als kernthema kiezen de organisaties voor de vermindering van de administratieve lasten en regeldruk. Er is een gezamenlijk engagement om via het gezamenlijk Benelux-gewicht dit punt hoog op de Europese agenda te houden.

 

De aanbevelingen komen op een belangrijk scharniermoment, aan de vooravond van een nieuw meerjarenplan 2025-2028 van de Benelux en onmiddellijk na de start van de nieuwe Europese Commissie 2024-2029.

De Benelux heeft een belangrijke rol om ondernemerschap tussen België, Nederland en Luxemburg, maar ook binnen de gehele Europese Unie te bevorderen. Het is in die geest dat in de tweede Benelux KMO Rondetafel wordt georganiseerd met een aantal aanbevelingen voor Benelux- samenwerking om concrete barrières voor KMO’s en het bredere bedrijfsleven weg te nemen.

Minder administratie en regeldruk

Heel wat regelgeving en bijhorende administratieve lasten vinden hun oorsprong op Europees niveau. De ambitie van de nieuwe Europese Commissie om de regeldruk en de administratieve lasten sterk te verminderen is dan ook volledig terecht. Eén van de doelstellingen is om de rapporteringsverplichting te verminderen met ten minste 25%, en voor KMO’s met minstens 35%.

De organisaties vragen om als algemeen uitgangspunt het ‘Think Small First’ principe toe te passen, en zowel bij bestaande als nieuwe wetgeving de regeldruk te verminderen.

De rapportageverplichting (CSRD) die nu op ons afkomt is alvast een grote uitdaging. KMO’s zijn hiertoe niet rechtstreeks verplicht, maar zullen er toch toe gedwongen worden op vraag van de grotere bedrijven (het ‘trickle-down’-effect).

Ook de Benelux zelf kan aan de slag om regeldruk en rompslomp aan te pakken. Als voorbeeld halen de organisaties de Nederlandse eHerkenning aan, de Nederlandse invulling van de Europese eIDAS-verordening (Electronic IDentification, Authentication and trust Services). Het doel van deze verordening was om online zaken doen binnen de EU makkelijker en veiliger te maken. In de praktijk leidt deze toepassing echter tot bijkomende administratieve lasten en kosten voor ondernemingen uit de andere Beneluxlanden.

Betere werking interne markt

Naast de aanpak van administratieve rompslomp pleiten de ondernemersorganisaties voor een betere werking van de interne markt. Die wordt momenteel verstoord door talloze obstakels, zoals verschillende etiketteringsverplichtingen, garantietermijnen, procedures voor gedetacheerde werknemers, einde-afval-statussen en fiscale regels.

In een Benelux-werkgroep moet onderzocht worden hoe onze landen een voortrekkersrol kunnen spelen bij een betere werking van de interne markt. Een van de grote uitdagingen hierin is het ontwarren van het Europese kluwen van goldplating. De Benelux kan hierbij als proeftuin fungeren. Ook de grenscontroles die Nederland recent weer invoerde strookt volgens de organisaties niet met de geest van de Benelux.

De volledige Beneluxverklaring kan u hier downloaden.