23/01/2025 - Uit het nieuwste KMO-rapport van UNIZO blijkt dat Oost-Vlaamse kmo’s sterker presteren dan hun collega’s in de rest van Vlaanderen. Zo halen Oost-Vlaamse kmo’s gemiddeld een hogere omzet en houden ze meer over aan het einde van de rit. Ook investeren ze meer in hun eigen bedrijf en medewerkers. Toch is er een aandachtspunt: hun financiële buffer is kleiner, waardoor ze kwetsbaarder zijn in tijden van economische onzekerheid.

Naast deze positieve cijfers schetst het rapport ook een uitdagend ondernemingsklimaat. De loonkosten stegen in de afgelopen drie jaar met bijna 16%, de energieprijzen liggen nog steeds twee keer hoger dan in 2020, en de rentevoeten zijn fors gestegen. Deze factoren zetten de marges van ondernemers zwaar onder druk. Meer dan een vijfde van de Vlaamse kmo’s heeft onvoldoende financiële buffers om toekomstige schokken op te vangen. Voor Oost-Vlaamse kmo’s geldt deze druk, ondanks hun sterkere prestaties, eveneens. De gevolgen zijn duidelijk: minder investeringen, besparingen op personeel en een verhoogd risico op faillissementen. De berichten van de afgelopen maanden met de verschillende faillissementen, bevestigen deze cijfers uit 2023 dan ook.

De cijfers tonen aan dat Oost-Vlaamse kmo’s goed presteren, maar dat hun veerkracht verder versterkt moet worden,” zegt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen.Onze ondernemers zijn sterker dan het Vlaamse gemiddelde, maar ze hebben structurele maatregelen nodig om duurzaam te kunnen blijven groeien. Zonder gerichte steun dreigen we dat potentieel te verliezen.

UNIZO Oost-Vlaanderen roept beleidsmakers op om snel werk te maken van administratieve vereenvoudiging en een vlotter vergunningsbeleid. “Onze ondernemers willen vooruit, maar te vaak lopen ze vast in een wirwar van regels en vertragingen bij vergunningen,” aldus Vermeiren. De organisatie vraagt ook een oplossing voor de stijgende loonkosten. “Het systeem van automatische loonindexering is op termijn onhoudbaar. We pleiten voor een duurzaamheidsindex die bedrijven helpt investeren in groene en digitale transities.

Daarnaast benadrukt UNIZO het belang van gerichte steunmaatregelen voor innovatie en duurzaamheid. “Met goedkope achtergestelde leningen en fiscale voordelen kunnen we kmo’s ondersteunen bij de overstap naar een duurzamere toekomst,” zegt Vermeiren. “De aangekondigde Ecoboost-lening moet dringend goedgekeurd worden en specifiek gericht zijn op kmo’s. Ook federale maatregelen zoals de verhoogde investeringsaftrek voor groene investeringen moeten behouden blijven.

Ondanks de uitdagingen toont het rapport dat Oost-Vlaanderen sterke fundamenten heeft. Met een dynamische kmo-sector die bijdraagt aan de economische groei, heeft de regio veel potentieel. “Het is nu aan de beleidsmakers om de voorwaarden te scheppen zodat onze ondernemers verder kunnen groeien en blijven investeren in hun toekomst,” besluit Vermeiren. “Met gerichte maatregelen versterken we niet alleen de veerkracht van Oost-Vlaamse kmo’s, maar dragen we bij aan de duurzame groei van de hele regio.”