Oproep UNIZO: Breid populaire flexi-jobs uit naar alle sectoren
Het aantal flexi-jobs blijft stijgen, dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. In het tweede kwartaal van 2024 telden we 172.254 flexi-jobs, een stijging met meer dan 20 procent op een jaar tijd. UNIZO is vragende partij om het systeem van flexijobs voor iedereen in te voeren, met een mogelijkheid tot uittreden voor sectoren die het absoluut niet wensen.
“Niet in alle sectoren kan gebruik worden gemaakt van flexi-jobs. Dat zorgt voor frustraties bij ondernemers die uit de boot vallen", zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. UNIZO wil ook de beperkende voorwaarden teruggeschroefd zien.
Oorspronkelijk konden alleen werkgevers uit de horecasector een beroep doen op het flexistatuut, maar sinds 2018 geldt het ook voor de handelssectoren. De afgelopen jaren werd de lijst waar flexi-jobs toegelaten zijn stelselmatig uitgebreid met nieuwe sectoren. De flexi-jobs zijn intussen ook toegelaten in ondernemingen uit de eventsector, vastgoed, verhuisfirma’s, begrafenisondernemers, en heel wat zaken uit de voedingssector zoals brouwerijen en chocoladefabrieken. Maar niet alle sectoren kunnen ervan gebruik maken. Dat onderscheid is onbegrijpelijk en kafkaiaans. Zo kunnen autobuschauffeurs flexijobbers zijn, maar niet de taxichauffeurs, of chauffeurs in de transportsector algemeen. Of in ijssalons mogen arbeiders die roomijs vervaardigen wel als flexi-jobber aan de slag, maar zodra zij in de winkel staan als winkelbediende kan het niet.
“Het huidige onderscheid is onzinnig”, zegt Danny Van Assche. “Er is geen enkele reden waarom het systeem van flexi-jobs niet zou mogen worden uitgebreid naar alle sectoren. Minstens moet het al kunnen voor gepensioneerden, maar we willen als eerste optie een uitbreiding voor iedereen.” UNIZO pleit voor een algemene uitbreiding, ook voor zelfstandigen in hoofdberoep, met opt-out systeem waar flexi-jobs standaard overal kunnen en waar de sectoren die zelf niet wensen met de sociale partners kunnen beslissen om uit te stappen.
Geen beperkende voorwaarden
“Die recente voorwaarden zijn bijzonder jammer voor de sectoren die al flexi-jobbers konden inzetten, in het bijzonder de horeca en de retail. Laat in deze tijd van een enorm tekort op de arbeidsmarkt wie wil bijverdienen toch werken zonder extra regeltjes en drempels. Het is voordelig voor de werknemers, en de ondernemers zien ze maar al te graag komen", aldus Danny Van Assche.
Concreet vraagt UNIZO om drie ingevoerde voorwaarden te schrappen: de beperking om tewerkgesteld te worden bij verbonden ondernemingen, de invoering van een maximumloon (150 % van het basisloon), en het jaarlijks plafondbedrag van 12.000 euro (niet-geïndexeerd) fiscale vrijstelling voor niet-gepensioneerden.