In heel 2023 waren er 48.000 Limburgse jobstudenten aan het werk, een toename van 10% op 2 jaar tijd. Samen werkten ze ruim 10,5 miljoen uren en verdienden ze 154 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van de RSZ die UNIZO Limburg verwerkte. Vrouwelijke studenten werken meer jobs en uren dan hun mannelijke tegenhangers. UNIZO Limburg benadrukt het belang van jobstudenten voor ondernemingen, vooral vanwege de flexibiliteit en het kostenvoordeel dat ze bieden in een krappe arbeidsmarkt.

UNIZO pleit tegelijkertijd voor een stabiel en duidelijk wettelijk kader voor studentenarbeid, door het 600-urencontingent te verankeren in de wetgeving. Ook andere aspecten zoals het maximumbedrag dat studenten kunnen verdienen en hun recht op kinderbijslag moeten duidelijk verankerd worden. Daarnaast pleit UNIZO voor een modernisering van de wetgeving om studenten meer flexibiliteit te bieden.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “De voorbije jaren zijn de cijfers met betrekking tot studentenarbeid sterk gestegen. Studenten werken langer, meer, en steeds vaker buiten de zomer. Het is geen verrassing dat ondernemers heel geïnteresseerd zijn in het aannemen van studenten. Studenten bieden namelijk direct flexibiliteit in een zeer krappe arbeidsmarkt, tegen voordelige voorwaarden. Hierdoor is studentenarbeid een uitstekend middel om reguliere werkgelegenheid aan te vullen of een tijdelijke verhoogde werkdruk op te vangen.” 

Door het maximale aantal uren permanent te behouden op 600, kunnen studenten die meer willen werken dit ook doen binnen het studentenstatuut.

Bart Lodewyckx, UNIZO LImburg

1. Profiel van de Limburgse jobstudent: voornamelijk vrouwelijk, meer gewerkte uren en meer loon

Bart Lodewyckx: “Het gemiddelde van 217 uur per jaar aan studentenarbeid komt overeen met 5,5 werkweken - of afgerond 28 dagen in voltijdse equivalenten. Volgens de RSZ werkt slechts een kleine groep van studenten, ongeveer 10%, effectief meer dan 475 uur. Deze cijfers tonen geen specifieke ontwrichting aan van de arbeidsmarkt. Uiteindelijk werkt de grote meerderheid (60%) minder dan het gemiddelde. Maar voor die groep jobstudenten én hun werkgevers is het wel belangrijk om onder dezelfde voorwaarden tot 600 uur te kunnen werken.”

Uit een eerdere UNIZO-bevraging kennen we ook de voornaamste redenen om tijdelijke krachten in te schakelen:

  • om piekmomenten op te vangen (voor 6 op 10);
  • omdat tijdelijke krachten goedkoper zijn (4 op 10);
  • om vakantie van vaste medewerkers op te vangen (1 op 4);
  • om potentieel nieuw personeel te vinden (voor 1 op 5);
  • om vakantie van zichzelf (als zaakvoerder) op te vangen (1 op 10).

2.    Het jobstudentenstatuut: juridische onzekerheid na 31 december 2024

Bart Lodewyckx: “In tijden van arbeidsmarkt schaarste is het erg aantrekkelijk om via studentenjobs potentiële toekomstige vaste medewerkers kunnen aan te kunnen trekken. Hoewel het gemiddeld aantal van 217 gewerkte uren in het afgelopen jaar nog ver verwijderd is van de grens van 600 uur, is het aanhouden van dat contingent een belangrijke stap. Een uitbreiding van het aantal uren verstoort de markt niet, maar is wel cruciaal voor de ondernemingen die hier nood aan hebben. Door het maximale aantal uren permanent te behouden op 600, kunnen studenten die meer willen werken dit ook doen binnen het studentenstatuut.”

UNIZO pleit daarom voor een rechtszeker en duidelijk kader voor studentenarbeid:

  • UNIZO wil dat het plafond van 600 uur verankerd wordt in de wetgeving. Ook het maximumbedrag dat studenten kunnen verdienen om fiscaal ten laste te blijven van hun ouders moet worden verhoogd en jaarlijks geïndexeerd en het recht op het groeipakket (kinderbijslag) moet behouden blijven. Ook de Vlaamse Verenging van Studenten is hiervoor mee vragende partij. 
  • Bovendien is de wetgeving verouderd en is nood aan een update. Laat structureel toe dat studenten in duaal leren ook tijdens de zomermaanden een vakantiejob kunnen uitoefenen bij de eigen werkgever en zorg dat wie jonger is dan 18 jaar elke zondag, en niet slechts om de veertien dagen, kan gaan werken als hij daar zin in heeft.

Meer info over onze eisen voor studentenjobs en meer flexibiliteit: https://www.unizo.be/dossier-flexibiliteit 

3.    UNIZO Wedstrijd Jobstudent van het Jaar 

Al sinds 2008 organiseert UNIZO samen met Liantis en KBC de jaarlijkse wedstrijd ‘Jobstudent van het Jaar’. De eerste jaren was dat vooral om de ingewikkelde regelgeving van de studentenarbeid aan te kaarten. Vandaag is de verkiezing in de eerste plaats een erkenning van 'werkgrage' jongeren en hun werkgevers. Uit alle inzendingen in heel Vlaanderen worden 5 provinciale laureaten gekozen, op basis van onder meer inzet, teamspirit, meerwaarde, stiptheid en de verhouding tussen leeftijd en ervaring.
Uit deze 5 provinciale laureaten wordt er één nationale winnaar aangeduid, die een extra maandloon van €1.500 krijgt. De prijsuitreiking vindt aan het eind van deze zomer plaats.

Ondernemers kunnen tot 15 augustus hun jobstudent nomineren via https://www.unizo.be/jobstudent-van-het-jaar

MEER INFO & GETUIGENISSEN

Getuigenissen: Ondernemer die graag wil vertellen over zijn keuze om met jobstudenten en tijdelijke werkkrachten te werken en zijn motivatie hierrond:

Guillano’s - Bruno Guillano - 0475 44 30 40 

Vicky Thoelen
PR & Communicatie, Events: manager