“Re-integratie van langdurig zieken bereik je niet met extra administratie” 

Volgens Mensura heeft 93 procent van de ondernemingen in België nog geen collectief re-integratiebeleid om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen. De organisatie haalt terecht de complexiteit van de regelgeving gaan. Ondernemersorganisatie UNIZO vraagt ondersteuning voor werkgevers, een kordatere aanpak door de arbeidsbemiddelaars en een betere samenwerking met de arbeidsartsen in plaats van de focus te leggen op een zoveelste administratief vehikel. 

Het is niet omdat er geen officieel ‘plan’ is, dat er bij langdurige ziekte van werknemers geen acties ondernomen worden door de ondernemers. In een kmo staat de zaakvoerder sowieso kort bij de werknemer. Langdurige afwezigheid in een bedrijf met een handvol werknemers heeft dan ook een zeer grote impact. 

“De meeste werkgevers willen niets liever dan dat hun zieke medewerkers, waar mogelijk, zo snel mogelijk terugkeren”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “Vooral met de krapte op de arbeidsmarkt is er al een tekort aan personeel. Als ze een ervaren en betrouwbare werknemer met redelijke kans op succes kunnen terughalen, zullen ze dat zeker doen. Het ontbreken van een officieel re-integratieplan heef alles te maken met de administratieve rompslomp en niets met slechte wil. Een zoveelste plan in de schuif gaat echt geen zoden aan de dijk brengen.” 

Ondersteuning noodzakelijk

De ondernemersorganisatie herhaalt daarbij haar eis om werkgevers te ondersteunen tijdens re-integratietrajecten. Zeker in kmo’s, waar de bedrijfsleider ook de personeelsverantwoordelijke is, is het niet eenvoudig om een doeltreffend re-integratiebeleid uit te werken. Er is hierover intern immers weinig kennis en de werkgever doet dus hoofdzakelijk een beroep op de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Ondersteuning op maat van kmo’s mag dan ook niet ontbreken. Geef arbeidsartsen daarom wettelijk de adviserende rol om werkgevers bij te staan.

Snelle doorverwijzing naar de arbeidsbemiddelaar

In eerste instantie moet worden getracht om zieke werknemers terug aan de slag te krijgen in het eigen bedrijf. In een kmo zijn er minder mogelijkheden dan in grote bedrijven om langdurig zieken op maat werk aan te bieden. Daarom moet voor UNIZO ook sneller worden gekeken naar de mogelijkheden bij andere werkgevers. Dat is de cruciale rol van de arbeidsbemiddelaars, die moeten onderzoeken hoe de talenten van de werknemer het beste worden ingezet, maar ook van de werknemer die hiervoor moet openstaan. 

Danny Van Assche: “In de ideale wereld zet je als ondernemer een werknemer die geen zwaar werk meer mag doen in voor administratieve taken.  Maar in een kleine kmo, denk bijvoorbeeld aan een schrijnwerkerij, is dat vaak simpelweg onhaalbaar.  Er is momenteel een dermate groot aanbod aan vacatures dat mits de juiste snelle begeleiding en goede wil van alle partijen er wel elders een gepaste job kan gevonden worden. Focussen op een administratief plan voor werkgevers, enkel om 'in orde te zijn', lost het probleem niet op. Alle betrokken partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en samenwerken om de re-integratie van langdurig zieken te bevorderen.”