Reigel Lighting uit Merchtem bekroond met Handmade in Belgium-label
Met een scherp oog voor detail en een passie voor duurzaamheid, ontwerpt en produceert Marc Reigel al meer dan 30 jaar unieke verlichting op maat. Vandaag kreeg hij van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel het prestigieuze Handmade in Belgium-label, een erkenning voor zijn authentiek vakmanschap.
Reigel Lighting, gevestigd in Merchtem, groeide uit van een klein winkeltje tot een vaste waarde in Vlaanderen voor hoogwaardige maatwerkverlichting. Wat ooit begon als een passie die Marc van zijn vader overnam, evolueerde naar een bloeiende onderneming. “Mijn vader was elektricien, en ik ging vaak met hem mee. Daar werd de kiem gelegd voor mijn liefde voor verlichting”, vertelt Marc.
In de loop der jaren bouwde Reigel Lighting een sterke reputatie op bij architecten en interieurontwerpers, die Marc inschakelen voor creatieve oplossingen. “Wij werken nooit met standaardoplossingen. Elk ontwerp vertrekt vanuit een specifieke vraag van de klant. Onze verlichting is meer dan een lichtbron; het is een verhaal dat je ruimte tot leven brengt”, legt hij uit.
Duurzaamheid staat centraal in het productieproces. De armaturen van Reigel Lighting worden lokaal gemaakt en ontworpen om decennialang mee te gaan. “In een wereld waarin producten snel worden weggegooid, zorgen wij ervoor dat onze creaties jarenlang meegaan. Dat is een van de redenen waarom het HIB-label voor ons zo waardevol is. Het benadrukt niet alleen ons vakmanschap, maar ook de duurzaamheid van wat we maken”, klinkt het.
Marc Reigel met zijn zoon en zakenpartner.
Met het authenticiteitslabel Handmade in Belgium wil UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker zetten. Het zijn producten die vandaag de dag het verschil maken voor de moderne consument, die op zoek gaat naar authentieke, handgemaakte producten en meer belang hecht aan lokale productie, duurzame processen, herkomst van grondstoffen en materialen. UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel wil zo een sterker imago geven aan vakmanschap, het publiek wakker schudden rond de vele makers die de regio telt en hoe ze zich onderscheiden van massaproductie.
Criteria waaraan makers moeten voldoen om het HIB-label in ontvangst te mogen nemen, zijn o.a.:
- De ambachtsman is zelfstandige in hoofdberoep in België.
- De ambachtsman heeft maximum 25 voltijdse (VTE) werknemers in dienst.
- Het maakproces gebeurt voor minstens 50% met de hand.
- De ambachtsman beheerst zelf het volledige maakproces (van A tot Z).
- Produceert bewust in België.
- Een substantieel deel (30%) van het assortiment is handgemaakt.
- De ambachtsman creëert een product met een gebruiksfunctie.
- De ambachtsman creëert een uniek product met zijn ‘handtekening’.
- Het maakproces betreft productie, restauratie of transformatie en dus geen pure assemblage.
- De ambachtsman werkt op kleine schaal en streeft naar kwaliteit.
- De ambachtsman heeft zijn kennis en vaardigheden aangeleerd door opleiding en ervaring.
- Het gaat om maatwerk, geen massaproductie.
- De ambachtsman gaat gepassioneerd en met kennis van zaken aan de slag.
- De ambachtsman is zich goed bewust van zijn materiaalkeuze/grondstoffen.
- Sommige sectoren komen niet in aanmerking voor het label, nl. horeca/traiteurs, bloemisten, landbouw, assembleurs, kunstenaars en fotografen.