Vroeger met pensioen gaan wordt meer de norm dan de uitzondering. Uit recente cijfers van Acerta blijkt dat meer dan 40 procent van de werknemers vroeger dan de wettelijke leeftijd de loopbaan beëindigt. Ook uit cijfers die de Nationale Arbeidsraad (NAR) eerder publiceerde bleek dezelfde tendens. UNIZO wil dat de volgende regering komaf maakt met de voordelige behandeling van het vervroegd pensioen. Wie nu op 67-jarige leeftijd met pensioen gaat, moet minstens 91 jaar worden om beter af te zijn dan wie vervroegd met pensioen ging. 

De NAR becijferde dat ondanks de gestegen werkzaamheidsgraad de pensioenuitgaven sinds 2005 20 procent sneller stegen dan het bruto binnenlands product, van 8,7 procent van het bbp tot 10,5 procent. De Studiecommissie voor de Vergrijzing verwacht dat deze trend zich verderzet met in 2050 pensioenuitgaven van 13,4 procent van het bbp, waar andere kosten (bv. ziekteverzekering) bovenop komen. 

“Dit is hoogst problematisch”, stelt UNIZO-topman Danny Van Assche. “De pensioenen stijgen sneller dan het bbp en vervroegd op pensioen gaan wordt betaald door de sociale zekerheid. Ook met de nieuwe pensioenbonus wordt wie blijft werken tot aan de pensioenleeftijd benadeeld.” 

UNIZO becijferde dat wie op 67-jarige leeftijd met pensioen gaat, tot zijn 91 moeten leven om beter af te zijn dan wie vervroegd met pensioen ging.  De ondernemersorganisatie stelt voor om wie na 42 jaar loopbaan vervroegd op pensioen wil per jaar vervroeging 3 procent pensioen te laten inleveren. De pensioenbonus mag alleen toegekend worden aan wie een volledige loopbaan van 45 jaar bereikte. 

OOk het in dienst nemen of houden van zestigplussers moet meer gepromoot worden. Danny Van Assche: “Vroeger stoppen met werken mag niet meer gestimuleerd worden en werkgevers moeten aangemoedigd worden om met ervaren werknemers in zee te gaan. Het federale en het regionale niveau moeten hiervoor samenwerken om een echt eindeloopbaanbeleid te ontwikkelen.” 

Zelfstandigen geven het goede voorbeeld 

Volgens cijfers van de RSVZ blijft het aandeel van zelfstandigen met een zuivere loopbaan dat op 65 met pensioen gaat stabiel rond de 76 procent. Ook uit een bevraging van Liantis bij 1043 respondenten blijkt dat 71 procent van de zelfstandigen op of na de wettelijk verplichte leeftijd met pensioen wil gaan. 35 procent zegt dat ze ook na hun 65ste ondernemer willen blijven, omdat ze hun job gewoon zo graag doen. De passie die ondernemers hebben, dooft niet zomaar uit na een bepaalde leeftijd. 

“Ondernemers geven alvast het goede voorbeeld, drie kwart werkt minstens tot 65 jaar. Dit is een signaal dat een correcte financiële incentive wel werkt, want de opname van het aanvullend pensioen wordt na 65 jaar belast aan 10 procent in plaats van 16 procent”, besluit Danny Van Assche.