Studenten en UNIZO eisen duidelijkheid over aantal uren studentenarbeid
De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en UNIZO willen eindelijk zekerheid dat de uitbreiding van studentenarbeid tot 600 uur behouden blijft de volgende jaren. Voor zowel studenten, die meer en meer in hun eigen studiekosten en levensonderhoud moeten voorzien, als voor sectoren die steunen op deze studentenarbeid, is dit essentieel. Parlementsleden Axel Ronse , Wouter Raskin en Frieda Gijbels (N-VA) dienen hiervoor deze namiddag een wetsvoorstel in in De Kamer. UNIZO en VVS vragen alle partijen om dit voorstel te steunen.
“De tijd begint nu echt te dringen. Als er niets gebeurt vallen we vanaf 2025 terug op het lagere plafond van 475 uur van voorheen. Studenten en werkgevers moeten hun jaarplanning kunnen maken. Deze onzekerheid dreigt voor problemen te zorgen”, klinkt het bij de organisaties.
Volgens de meest recente cijfers van de RSZ hadden eind september van dit jaar al 7,5% van de studenten de grens van 600 uur bereikt.
In 2012 werd het stelsel voor studentenarbeid op verzoek van UNIZO fundamenteel hervormd, en konden studenten sinds 1 januari 2017 475 uren presteren in plaats van 50 dagen. Deze aanpassingen bleken de voorbije jaren een belangrijke katalysator. De laatste jaren is het aantal jobstudenten en werkgevers dat ze inschakelt sterk gestegen. In 2023 werd de maximumgrens voor studentenarbeid opgetrokken van 475 uur naar 600 uur per jaar. Deze regel is tijdelijk en vervalt eind 2024.
UNIZO is al langer vragende partij om de uitbreiding naar 600 uur te verankeren in de wet: “We vragen deze aanpassing al langer, maar men heeft het laten aanslepen. Nu is er onzekerheid bij de studenten en de bedrijven”, zegt topman Danny Van Assche.
Economische realiteit onder ogen zien
De Vlaamse Vereniging van Studenten benadrukt ook dat veel studenten niet op de hoogte waren van de tijdelijkheid van de maatregel, en stelt vast dat zowel bedrijven als jobstudenten reeds ingesteld zijn en steunen op het idee dat studerende werknemers jaarlijks tot 600 uur mogen werken.
Jef Vandorpe, Voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten: “De hoofdtaak van studenten moet uiteraard de studie zelf blijven. Maar in de economische realiteit van vandaag zijn veel studenten genoodzaakt om tijdens hun studies te werken. Enerzijds zodat ze de stijgende studiekosten kunnen blijven betalen, alsook om te kunnen voorzien in hun eigen levensondehoud en ontspanning. 475 uren is hier te weinig voor, we vroegen al in april om de 600 uren te verankeren voor de toekomst. Studenten maken nu hun planning op voor het volgend jaar, dat is bijzonder moeilijk als je niet weet hoe lang je juist zal mogen werken.”
De N-VA Kamerleden lanceren vandaag een wetsvoorstel om de 600-urengrens voor studentenarbeid te verlengen. UNIZO en VVS roepen het parlement op om dit voorstel te ondersteunen, zodat studenten en werkgevers eindelijk duidelijkheid krijgen. Wachten op een nieuwe regering is voor de organisaties gezien de urgentie geen optie.
Studentenarbeid populairder dan ooit tevoren
In 2023 deed één op drie (33,7%) kmo-werkgevers een beroep op jobstudenten. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van 2022. Een werkgever die jobstudenten inschakelt, heeft nu al gemiddeld 5,8 jongeren in dienst, zo blijkt uit een eerdere analyse van meer dan 30.000 werkgevers door hr-dienstengroep Liantis. Volgens de laatste RSZ-cijfers hebben eind september 2024 al 19.253 studenten, dat is 7,5 procent van het totaal, 600 uur of meer gepresteerd.
Meer weten?
UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E gerrit.budts@unizo.be
Voorzitter Vlaamse Vereniging van Studenten Jef Vandorpe
M 0494/33 42 45 - E jef.vandorpe@vvs.ac