Making work pay blijft andermaal verre droom.

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder UNIZO

UNIZO betreurt het eens temeer uitblijven van de broodnodige fiscale hervorming, die de hoge lasten op arbeid - probleem nummer één voor ondernemers met personeel - ten gronde moest aanpakken. "Making work pay blijft andermaal een verre droom", vat Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, de frustratie van de kmo-werkgevers samen.

De resultaten van de UNIZO-ledenenquête in de aanloop naar de verkiezingen, spreken boekdelen. Uit een reeks van 30 beleidsvoorstellen haalde het voorstel “Door het verlagen van de personenbelasting kan wie werkt netto meer overhouden” de hoogste score. Maar liefst 95% van de respondenten gaat akkoord met deze stelling, en voor 82% onder hen moet dit ook een prioriteit zijn. De stem van de UNIZO-leden is duidelijk: er is dringend nood aan een verlaging van de belastingdruk op lonen.

Uit Oeso-cijfers voor het jaar 2022 blijkt overigens dat België koploper is qua belastingdruk op lonen. Nergens ter wereld houden werknemers zo weinig netto over van wat hun werkgever in totaal aan loonkost moet dragen. En de kloof met onze buurlanden werd er trouwens niet kleiner op. Ter illustratie: Per 100 euro loonkost voor de werkgever houdt een alleenstaande kinderloze werknemer in België slechts 47 euro over. 53,1% wordt afgeroomd. In Duitsland ligt dat percentage op 48,3%, in Frankrijk op 47% en in Nederland op 35,5%.

"Door het uitblijven van een fiscale hervorming blijft de kloof tussen werken en niet werken in ons land te groot en wordt de loonsstijging nog steeds grotendeels wegbelast", benadrukt Danny Van Assche. "Het is een grote gemiste kans om dit eindelijk aan te pakken."

Meer weten? 
Contacteer UNIZO-woordvoerder a.i. Filip Horemans
M 0478/22 37 51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be

Nuttig voor jou