Voor Charlotte is het intussen haar 5e zomer in het restaurant De Pepermolen in Lissewege. Ook tijdens het jaar klust ze er in de weekends geregeld bij. Haar werkgevers Kevin en Joke Grymonpon – Demaecker roemen haar werklust en haar veelzijdigheid. Niets is Charlotte te veel. Niet alleen brengt zij alle taken binnen het restaurantgebeuren tot een goed einde, ze aarzelt ook niet om als   dat moet op de kleine kinderen van haar werkgevers te passen. Haar sociaal engagement gaf bij de jury echter de doorslag. Charlotte staat een vierde van haar maandloon af aan een goed doel. Nadat ze in juli een maand vrijwilligerswerk deed in een weeshuis in Kenia, besliste Charlotte om zich voor dit weeshuis te blijven inzetten.

Met een benefietavond en een deel van   haar maandloon als eerste stappen. UNIZO en ADMB organiseerden verkiezing voor het 7e jaar op rij. Met de Jobstudent van het Jaar willen ze ‘werkgrage’ jobstudenten en hun werkgever belonen. Vooral dient de wedstrijd ook om het   belang van jobstudenten voor werkgevers te onderstrepen. Charlotte Steel kreeg haar prijs, een extra maandloon van 1.250 en een boekenbon, uit handen van UNIZO-topman Karel Van Eetvelt en ADMB-gedelegeerd bestuurder Philip Van Eeckhoute.

Charlotte Steel werd als nationale winnaar gekozen uit de provinciale   winnaars. De overige provinciale winaars zijn Katrien Spaas van charmehotel   't Hemelhuys in Hasselt; Simon Van den Broucke van Tuinarchitectuur Vranckx   in Geel, Shauni Wouters van Eurospar in Wespelaar en Maarten Slock van De   Baere Installations in Eeklo.

Meer en meer jobstudenten
Vorig jaar was een absoluut topjaar voor het aantal jobstudenten. Er waren   toen maar liefst 456.930 jobstudenten actief, waaronder 54% meisje en 46   procent jongens. Samen werkten ze 9.886.729 dagen, ofwel gemiddeld bijna 22   dagen per jobstudent. Dat zijn er een pak meer dan de jaren voordien. Zo   waren er in 2012, het jaar van de versoepeling van de wetgeving, 452.060   jobstudenten ofwel ook weer 3,5 procent meer dan in 2011. Ook bij de VDAB is   een zelfde stijging op te merken. Zo ontving de VDAB van januari tot en met   juli 21.058 jobs voor studenten. Dat zijn er 8,7 procent meer dan in dezelfde   periode 2013 en 13,5 procent meer dan in 2012.

Werkdruk verlichten
Uit een rondvraag van UNIZO blijkt dat driekwart van de werkgevers een   jobstudent in dienst nemen. De werkdruk verlichten, blijft de belangrijkste   motivatie. Een derde van de ondernemers doet een beroep op jobstudenten omdat   die flexibel inzetbaar zijn. Bijna 3 op 10 ziet in jobstudenten potentiële   vaste werknemers en beschouwt het aannemen van jobstudenten als mogelijk   aanwervingskanaal. Een kwart van de ondernemers neemt jobstudenten in dienst   omdat ze enthousiaste en gemotiveerde werkkrachten zijn.

Meer flexibiliteit 
De versoepeling van het studentenstatuut is zeker een belangrijke verklaring   waarom er meer jobstudenten zijn. Sinds 2012, op vraag van UNIZO, kunnen   studenten doorheen het jaar 50 dagen onder het studentenstatuut werken. Maar   de behoefte naar nog meer flexibiliteit is groot. Als een jobstudent 2 uur   werkt, dan gaat meteen 1 volledige dag van zijn 50-dagenteller. De helft van   de ondervraagde ondernemers wil een omschakeling naar een urensysteem in   plaats van dagensysteem. Net geen 4 op 10 wil met halve dagen kunnen werken.   UNIZO vraagt om het debat over een verdere versoepeling aan te gaan.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerster Sanderijn Vanleenhove
  T 02/212.25.44   - M 0479/44.50.78   - E-mail: sanderijn.vanleenhove@unizo.be

De   Jobstudent van het Jaar is een initiatief van UNIZO en ADMB in samenwerking   met KBC en MNM.

 

Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 02 21 22 678 | ondernemerslijn@unizo.be