UNIZO en Buurstuper.be vinden het onaanvaardbaar dat winkeliers machteloos staan tegenover de stijgende criminaliteit in hun winkels. De huidige wetgeving beperkt winkeliers in hun mogelijkheden om hun eigendommen te beschermen en creëert een onveilige werkomgeving. De organisaties vinden dat ondernemers zelf de mogelijkheid moeten hebben om tassen te controleren. Ook is er nood aan een effectief vervolgingsbeleid en een nauwere samenwerking tussen de overheid, politie en bedrijven.

Er werden vorig jaar 24.021 winkeldiefstallen geregistreerd bij de federale politie. Dit is het topje van de ijsberg, want de meerderheid van de winkeliers doet niet langer de moeite om feiten aan te geven.

“Ondanks de beloftes van vorige regeringen is er in België, in tegenstelling tot Nederland, nog altijd geen deftig handhavings- en vervolgingsbeleid rond winkeldiefstal. Onze ondernemers verdienen meer respect voor de investeringen die zij doen en het risico dat ze hierbij lopen”, zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be

Buurtsuper.be, gesteund door UNIZO, vraagt formateur Bart De Wever en de federale regering in vorming om winkeldiefstal niet langer als ‘kleine’ en dus te verwaarlozen criminaliteit te beschouwen. Winkelcriminaliteit is immers in vele gevallen een opstapje naar andere criminele feiten en voor de supermarkten alleen al wordt de jaarlijkse kost geraamd op 1% van de omzet.

Concreet willen de organisaties dat winkeliers de toestemming krijgen om aan de check-out de klanten te vragen hun boodschappen- en andere tassen ter controle te openen. Nu is er de omgekeerde wereld en worden zaakvoerders mogelijk beboet als ze dit aan klanten vragen of met een infobordje aankondigen.

Daarnaast moet door politie en parket een effectief vervolgingsbeleid worden georganiseerd waarbij de zaken niet langer zonder gevolg en de daders ongestraft blijven. Tenslotte is er nood aan een nauwere samenwerking tussen de overheid, de politie en bedrijven om winkeldiefstal te bestrijden. Zo bestaat er in Nederland een gesloten website waar gegevens over winkeldieven worden uitgewisseld.

Begin augustus lanceerde Buurtsuper.be een petitie om deze vraag te ondersteunen. Al driekwart van de Vlaamse supermarkteigenaars heeft deze intussen ondertekend.