Zonet keurde de Kamercommissie in tweede lezing het wetsontwerp van federaal Economieminister Dermagne goed om ondernemers te verplichten cash te aanvaarden. UNIZO reageert verbolgen en hekelt de hypocriete houding van de overheid. “Cash wordt niet aanvaard bij diverse overheidsinstellingen, maar ondernemers krijgen nu een verplichting op hun bord. Een knap staaltje van regelneverij en ondernemertje pesten”, zegt topman Danny Van Assche. 

Het is volgens UNIZO bijzonder hypocriet van de overheid om ondernemers verplichtingen op te leggen die ons terug in de tijd katapulteren, terwijl ze zelf bij verschillende diensten geen cash meer aanvaarden. Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn duidelijk meer gelijk dan andere. Volgens de Europese regels kunnen handelaars cash weigeren als ze het duidelijk kenbaar maken. UNIZO is al langer vragende partij om deze vrije keuze op federaal niveau duidelijk vast te leggen.  De meeste bedrijven zullen trouwens sowieso cash blijven aanvaarden. Uit een recente bevraging bij 250 ondernemers blijkt dat 6% van de handelaars volledig via elektronische betalingen werkt. Het overgrote deel aanvaardt dus cash.

“Wij voeren geen pleidooi tegen cash, maar vinden wel dat ondernemers zelf het recht hebben om hun keuzes te maken. De klant zal finaal wel beoordelen. De overheid wil een probleem oplossen dat niet bestaat. Met deze nieuwe verplichting worden een hoop ondernemers die nu cashloos werken gedwongen om te investeren in kassasystemen en de verwerking van cash, om nog maar te zwijgen over de veiligheidsrisico’s en de beperkte mogelijkheden om cash af te storten in bankautomaten. Intussen aanvaarden veel overheidsdiensten al lang geen cash meer. We hebben een resem aan voorbeelden: op Lijnbussen, in diverse gemeentehuizen, zwembaden, containerparken en bibliotheken is betalen met baar geld niet meer mogelijk. Bij de overheid speelt bovendien de vrije markt niet, en kan de burger niet kiezen.  Welke politicus vindt dit een correcte manier van werken?” 

UNIZO doet een ultieme oproep aan de parlementairen op om deze wet bij de finale stemming in De Kamer niet te laten passeren.