“Alcohol- en drugmisbruik is een reëel, maar zeer onderschat probleem”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Zo blijkt uit UNIZO-onderzoek dat 1 op 3 werkgevers in de voorbije 5 jaar geconfronteerd werd met alcoholmisbruik op de werkvloer. 1 op 5 met drugmisbruik. Meer preventie en sensibilisering rond alcoholmisbruik is noodzakelijk. 4 op 10 werkgevers heeft volgens het onderzoek een preventiebeleid rond alcohol en drugs. “Dat is te weinig, als werkgevers moet we hier zeker nog extra inspanningen leveren”. De ondernemersorganisatie wijst er wel op dat het hebben van een preventiebeleid niet altijd een garantie biedt op minder misbruik.  Zo blijkt uit het onderzoek dat werkgevers met een preventiebeleid meer te kampen hebben met misbruik dan zij zonder.

Uit de rondvraag blijkt ook nog dat 1 op 3 werkgevers een  alcohol- of drugtest opnam in het arbeidsreglement. Maar het afnemen van een test kan enkel preventief, niet bij vermoeden van dronkenschap. “Alcoholintoxicatie via controle vaststellen mag wettelijk niet. Dat is een probleem, als werkgever sta je machteloos.” Nochtans zijn de gevolgen van alcoholmisbruik op de werkvloer groot. UNIZO verwijst naar de veiligheid van zowel de werknemer zelf als zijn collega’s of klanten, het niet goed functioneren, de druk op de sfeer op de werkvloer of de reputatie van het bedrijf dat in het gedrang komt. UNIZO pleit ervoor om de wetgeving aan te passen en controle mogelijk te maken. UNIZO denkt in de richting van een puntensysteem, vergelijkbaar met het rijbewijs met punten. “Blijkt er meermaals sprake te zijn van misbruik, dan moet dit een reden kunnen zijn tot ontslag om dwingende reden”.
 
6 op 10 werkgever laat alcohol niet toe op de werkvloer. Een kwart enkel bij speciale gelegenheden zoals een verjaardag of geboorte. Slechts 1,5% zegt alcohol toe te laten. Wanneer een werknemer dronken op het werk verschijnt, reageert 64% van de ondervraagden met een confrontatie. De helft waarschuwt dat dergelijk gedrag niet meer mag gebeuren. Bijna 1 op 3 maakt concrete afspraken met de betrokken werknemer en een kwart van de ondervraagden probeert de werknemer in kwestie te helpen.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerster Sanderijn Vanleenhove
T 02/212.25.44 - M 0479/44.50.78 - E-mail: sanderijn.vanleenhove@unizo.be

 Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 02 21 22 678 | ondernemerslijn@unizo.be