Ondernemers verwachten van politici respect en betrokkenheid, een goede dienstverlening op maat van bedrijven en ondernemers, vlotte bereikbaarheid, voldoende ruimte om te ondernemen, gerichte oplossingen om de arbeidskrapte aan te pakken, een eerlijke kans om mee te dingen bij openbare aanbestedingen en rechtvaardige belastingen. Dat blijkt uit een enquête die UNIZO Oost-Vlaanderen bij meer dan 1400 ondernemers afnam, exact één jaar voor de lokale verkiezingen.

Het lijkt allemaal nog ver weg, maar de lokale en provinciale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Her en der worden op stedelijk en gemeentelijk vlak stadslijsten gepresenteerd en achter de schermen worden nu al de nodige coalities gesmeed. Over goed een jaar trekken we naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. De spelregels zijn dan wel lichtjes gewijzigd (opkomstplicht, initiatiefrecht vormen coalitie, wie wordt burgemeester,…) maar het zijn nog steeds de individuele kiezers die de kaarten schudden. En ondernemers hebben hierin een belangrijke stem. Niet alleen zijn ze met veel qua getal (meer dan 600.000 in Vlaanderen en Brussel), daarnaast zijn het ook belangrijke opinieleiders, doordat ze dicht bij hun klanten en medewerkers staan. Ze nemen een belangrijke en zeer zichtbare maatschappelijke rol op.

Ondernemers zijn van plan om bij de lokale verkiezingen in oktober 2024 massaal te gaan stemmen, hoewel dit niet langer verplicht is. Maar liefst 84% is het zeker, 13% weet het nog niet en slechts 3% geeft aan niet meer te gaan stemmen. Voor welke partij ze kiezen, hebben we niet gevraagd. Er beweegt ook heel wat met onder andere gemeentelijsten en per gemeente is dit nog in volle beweging. Slechts een kwart van de ondernemers geeft aan voor dezelfde partij als vorige verkiezingen te stemmen. Ongeveer een derde kiest voortaan voor een andere partij. Het is opvallend dat 44% nog onbeslist is.

Voor UNIZO Oost-Vlaanderen is de tijd dan ook rijp om gericht suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijker beleid in de Oost-Vlaamse steden en gemeenten.

Uit een enquête waarop meer dan 1400 ondernemers uit Vlaanderen antwoordden, komen de speerpunten heel duidelijk naar voor. Deze speerpunten zijn het vertrekpunt om te komen tot vijf uitgewerkte lokale prioriteiten, waar de lokale UNIZO-afdeling op haar beurt voor zal ijveren dat ze worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.

 

Zeven speerpunten voor een ondernemersvriendelijk beleid

Ondernemers verwachten vooral respect en betrokkenheid, een goede dienstverlening van hun lokaal bestuur op maat van bedrijven en ondernemers, vlotte bereikbaarheid, voldoende ruimte om te ondernemen, gerichte oplossingen om de arbeidskrapte aan te pakken, een eerlijke kans om mee te dingen bij openbare aanbestedingen en tot slot rechtvaardige belastingen.

Om deze zeven speerpunten verder uit te diepen, organiseert UNIZO Oost-Vlaanderen samen met  haar lokale UNIZO afdelingen in Oost-Vlaanderen ook telkens een participatiemoment met ondernemers uit die desbetreffende gemeente. Vertrekkende vanuit de zeven speerpunten worden vijf duidelijk geformuleerde lokale prioriteiten uitgewerkt.

Tot nu toe zijn er al vijf avonden achter de rug en werden de prioriteiten scherp gesteld voor Maldegem, Hamme, Gent, Assenede en Haaltert.

In de volgende weken en maanden komen er nog minstens 25 gemeenten aan de beurt. We streven naar een quasi volledig dekking van Oost-Vlaanderen en een vertegenwoordiging van de verschillende sectoren die UNIZO vertegenwoordigt. Alle steden en gemeenten hebben belang bij een rechtstreekse input vanuit de bedrijfswereld in aanloop naar de verkiezingen.  

In de volgende maanden sturen we dus de lokale prioriteiten per gemeente uit en worden de prioriteiten op verschillende manieren (sociale media, campagnes, kopstukkendebatten,…) naar buiten gebracht door de lokale UNIZO-afdelingen. Daarnaast zullen we ondernemers ook informeren over de standpunten van de partijen en enthousiasmeren om te gaan stemmen.

Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen: “We weten dat onze politici zich nu aan het warmlopen zijn voor de verkiezingen van oktober 2024 en grijpen deze kans om aandacht te vragen voor een ondernemersvriendelijk beleid. Vanuit UNIZO geven we met vijf prioriteiten duidelijk aan wat een ondernemersvriendelijk beleid volgens ons moet inhouden. Het is nu aan de kandidaten om met onze suggesties aan de slag te gaan en dit in hun verkiezingsprogramma’s op te nemen. Daarna is het de ondernemers om volgend jaar ondernemend te gaan stemmen. UNIZO wil haar rol op alle niveaus opnemen en concreet invullen. Met de moeder aller verkiezingen in 2024 in aantocht is dit geen overbodig luxe, dan wel een noodzaak. Een ondernemersvriendelijke omgeving (en dit van de Dorpsstraat tot de Wetstraat, is een garantie op jobs en welvaart. Zo slagen we erin op lange termijn ons sociaal zekerheidssysteem betaalbaar te houden.” 

Ondernemers van UNIZO Groot-Maldegem bepalen prioriteiten voor een ondernemersvriendelijk beleid

Ondernemers van UNIZO Groot-Maldegem bepalen lokale, ondernemersvriendelijke prioriteiten