UNIZO Provincie Antwerpen betreurt de herstructurering van busbouwer Van Hool, in eerste instantie voor de meer dan duizend werknemers voor wie het vandaag een zeer donkere dag is. UNIZO benadrukt ook dat de gevolgen voor de vele toeleveranciers van Van Hool aanzienlijk zijn en in kaart moeten worden gebracht.  De ondernemersorganisatie wil vol mee inzetten op een snelle doorstroming van de getroffen werknemers naar omliggende kmo’s. “We moeten nu op korte termijn inzetten op begeleiding en matching met werkgevers die extra personeel nodig hebben. Vele kmo’s zijn op zoek naar nieuwe mensen, via een tewerkstellingscel kunnen we die connectie maken. We roepen de kmo’s op om hun vacatures te delen en vragen aan de lokale besturen om nauw samen te werken met de VDAB”, zegt Carl Van Dyck, directeur bij UNIZO Provincie Antwerpen, “Ook het sociaal overleg dient met spoed te gebeuren. Niemand is gebaat bij een lang proces. De economische situatie is precair dus er is nood aan snelle reactie. De economie moet blijven draaien.”

Het is voor UNIZO Provincie Antwerpen  van groot belang dat er snel een connectie wordt  gemaakt tussen (kmo-) werkgevers die extra personeel zoeken en getroffen werknemers van Van Hool. Hiervoor moet niet alleen een tewerkstellingscel worden opgericht samen met de VDAB, maar wordt er ook gekeken naar de lokale besturen die hierin een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. “Lokale besturen kunnen snel schakelen en voor de noodzakelijke connectie zorgen via lokale jobbeurzen”, klinkt het bij UNIZO Provincie Antwerpen.

Dat zulke jobbeurzen een succes zijn voor zowel kandidaat-werknemers als werkgevers wordt ook beaamd door Thomas Vanderhoydonck van Fietsen De Geus: “Laten we niet wachten op de grote jobbeurzen in Brussel of Antwerpen waar vluchtige contacten worden gelegd. Een lokale jobbeurs zoals laatst in Schoten bewijst haar nut door de oprechte babbels en direct contact met de kandidaten.” Daarnaast verwijst hij naar zijn eigen sector waar er vele vacatures open staan voor technische profielen: “Bij ons alleen staan 6 vacatures open voor technische profielen en ik ken ook een fietsenproducent uit Olen die de voorbije de voorbije jaren al enkele oud-werknemers vanuit Van Hool tewerkstelt.”

Ook Joeri Beneens van Beneens Bouw & Interieur is bereid om intern de nodige omscholingen te organiseren om de afgevloeide werknemers van Van Hool een nieuwe werkplek aan te beiden: “Er zijn heel wat KMO’s zoals wij waar mensen met technische skills aan de slag kunnen en waar men wil investeren in omscholingen. Wij zijn vooral op zoek naar magazijniers, schrijnwerkers of arbeiders in de ruwbouw maar iemand die in autocad kan werken kan zo terecht op de aluminium afdeling.”

Om de tewerkstellinsgcel te voeden lanceert UNIZO Provincie Antwerpen een oproep voor ondernemers om hun vacatures te posten bij de VDAB. Daar staan voor de regio Rivierenland eind februari 3.150 vacatures open, over alle sectoren heen. “Dit aantal is een onderschatting van de realiteit. Daarom is het nu meer dan ooit noodzakelijk om zoveel mogelijk vacatures in kaart te brengen. We zijn ervan overtuigd dat, door de arbeidsmarktkrapte,  vele getroffen werknemers op korte termijn ook een andere job zullen vinden. Waar nodig moeten we de opleidingscapaciteit opschalen om herscholing mogelijk te maken”, aldus Carl Van Dyck.