UNIZO: “Nood aan een snel, maar vooral moedig regeerakkoord dat de economische situatie erkent”
De Koning zal straks de opdracht van formateur Bart De Wever zo goed als zeker nog eens verlengen. Ondernemersorganisatie UNIZO rekent erop dat de laatste verlenging nu ingaat en benadrukt dat economie op de eerste plaats moet komen. Het besef dat onze welvaart en dus ons welzijn hiervan afhangt, lijkt soms zoek.
“De UNIZO KMO-barometer staat op onweer, het aantal faillissementen piekt en vanuit diverse sectoren klinken noodkreten. Dit moet goed doordringen bij de onderhandelaars”, zegt topman Danny Van Assche. “De nieuwe federale regering dient ondernemerschap te stimuleren door meer flexibiliteit en minder rompslomp, en het al zeker niet te beknotten door extra lasten. De economie moet centraal staan. Wat er niet is, kan niet worden uitgegeven. Ik hoop dat elke partij aan tafel dat heel goed beseft.”
We hopen dat de economische realiteit en de alarmsignalen voldoende doordringen bij de onderhandelaars
Alle alarmsignalen staan op rood. Gisteren nog maakte GraydonCreditSafe bekend dat vorig jaar ruim 7.000 jobs zijn vorig jaar verloren gegaan bij faillissementen. Een ongezien aantal, nooit eerder gingen zoveel banen verloren na falingen als in 2024. In Vlaanderen gaat het met 6.674 om een recordaantal faillissementen.
Ook de laatste UNIZO KMO-Barometer staat somber gestemd. 2024 is afgesloten af als het derde slechtste jaar in een decennium en al voor het dertiende kwartaal op rij wordt een negatieve score opgemeten. Kmo’s zijn het meest pessimistisch over de economie, laattijdige betalingen en de toekomstverwachting inzake rendabiliteit.
Eind oktober berekende het Internationaal Monetair Fonds dat het Belgische begrotingssaldo bij ongewijzigd beleid tegen 2029 afstevent op het grootste tekort van alle westerse landen tegen 2029, namelijk -6,3% van het bbp.
“We hopen dat de economische realiteit doordringt”
“We hopen dat de economische realiteit en de alarmsignalen voldoende doordringen bij de onderhandelaars, die nu lijken de laatste spurt in te zetten”, zegt Danny Van Assche. “De ondernemers zijn de locomotief van onze economie. Nergens in West-Europa steunt de economie meer op zelfstandig ondernemerschap dan in ons land. Om onze welvaart te garanderen, moet dat ondernemerschap gekoesterd worden. Dat doe je bijvoorbeeld niet door de lasten voor ondernemers te verhogen, de overuren te beperken of de administratieve rompslomp groter te maken. Ook de automatische loonindexering is niet langer houdbaar. Op vijf jaar tijd zijn de loonkosten gestegen met meer dan 20%. De competitiviteit en zelfs de overlevingskansen van duizenden ondernemingen worden zo gehypothekeerd. We hebben nood aan moedig beleid."
Hervormingen niet op de kap van ondernemers
UNIZO beklemtoont voorstander te zijn van een fiscale hervorming. Het enorme verschil tussen nettoloon en bruto kost is veel te groot en moet aangepakt worden. Maar die hervorming mag niet op kap van de ondernemers worden doorgevoerd. Ze moet evenwichtig zijn, met gedeelde lasten en ondernemerschap stimuleren. Een hervorming die op kap van de ondernemers wordt uitgevoerd is gewoonweg onaanvaardbaar. Koester de werkpaarden van de economie in plaats van ze af te slachten.