“1 op 4 kmo’s dreigt getroffen te worden”

UNIZO heeft geen begrip voor de algemene staking die het ACV en het ABVV aanstaande maandag organiseren. “Deze acties zijn schadelijk voor onze economie en hypothekeren onze toekomst. De kostprijs loopt in de honderden miljoenen. Het is onverantwoord gedrag”, zegt Frank Socquet van UNIZO.

“Dit is geen afbraak-, maar een hervormingsregering. Vele van de maatregelen waar de vakbonden nu tegen mobiliseren, zijn noodzakelijk opdat onze kinderen en kleinkinderen ook nog van een pensioen en ziekteverzekering kunnen genieten. Je mag de mensen geen gouden bergen beloven wanneer je dat niet kan waarmaken. Het regeerakkoord bevat 41 opdrachten voor de sociale partners, laat ons die samen aanpakken in plaats van het land plat te leggen.”

De vaak foutieve en ongenuanceerde oproerende taal van de vakbonden is een doorn in het oog van de ondernemersorganisatie. “Met boude stellingen via pamfletten en sociale media wordt de waarheid onrecht aangedaan. Men jut de achterban op met halve waarheden en uitvergrotingen. De vakbonden dragen hiermee een zeer grote verantwoordelijkheid”, zegt Socquet. 

Geen verlies aan koopkracht

Als we kijken naar de echte cijfers dan zien we dat de koopkracht gestegen is, mede dankzij de automatische loonindexering. Het recentste jaarverslag van de Nationale Bank van België toont zwart op wit aan dat de koopkracht van gezinnen ten opzichte van vijf jaar geleden in reële termen maar liefst 6% hoger ligt. Tussen 2019 en 2024 stegen de loonkosten in België met een ongeziene 21,6%.

“Dat is een snellere stijging dan in onze buurlanden, waardoor België kampt met een loonkostenhandicap en er voor 2025-2026 geen marge is voor loonstijgingen naast de automatische loonindexering, die trouwens quasi uniek is en rechtstreeks wordt betaald door de werkgevers. Toch is dit voor de vakbonden onvoldoende en staakt men omdat men niet kan onderhandelen over de lonen. Onbegrijpelijk”, stelt Socquet.

Bedrijven in slechte papieren

Men mobiliseert bovendien om het land plat te leggen tegen de noodzakelijke hervormingen in voor ondernemingen economisch woelige tijden. Nooit eerder gingen zoveel jobs verloren door faillissementen als in 2024. Ook de jobcreatie in de private sector gaat achteruit. Uit de kmo-barometer van UNIZO blijkt dat het ondernemersvertrouwen al 14 kwartalen onder nul staat. De Nationale Bank ziet een gelijkaardige evolutie.

Begroting in het rood en pensioenen worden onbetaalbaar

België is een van de slechtst presterende landen in de eurozone op het vlak van overheidsfinanciën. Bij ongewijzigd beleid zou er een totale ontsporing zijn van onze begroting en worden we door Europa op een streng saneringstraject gezet met veel grotere en voelbare gevolgen.

“De weerstand van de vakbonden tegen de pensioenhervorming valt niet te begrijpen noch te verantwoorden”, zegt Frank Socquet.  “Hoe kan je solidariteit prediken, en tegelijkertijd de gigantische factuur willen doorschuiven naar de volgende generaties?”

Zonder hervormingen stijgen de pensioenuitgaven met 16 miljard tegen 2050, een kwart meer dan vandaag. De regering zet in op drie grote beleidskeuzes om de pensioenen betaalbaarder en rechtvaardiger te maken: langer werken aanmoedigen, het verschil tussen werken en niet-werken vergroten en achterhaalde verschillen tussen zelfstandigen, werknemers en ambtenaren beëindigen. 

“Het vakbondscredo dat we langer moeten werken voor minder pensioen klopt niet”, aldus Socquet, “behalve voor de groep ambtenaren met achterhaalde voordeelstelsels. Wie vroeger stopt met werken ontvangt door een malus wat minder pensioen, terwijl wie langer werkt extra krijgt. Op die manier draag je zelf de verantwoordelijkheid voor een persoonlijke keuze.” 

Stakingskampioen met hoge kostprijs

We zijn intussen gekend als stakingskampioen.  In vergelijking met het gemiddelde in onze buurlanden waren er in de periode 2020-2023 in België 2,5 keer meer stakingsdagen. De economische schade is aanzienlijk.

Frank Socquet: “Van eerdere stakingen weten we dat er hinder te verwachten valt bij 20 tot 25 procent van de kmo’s. Die heeft dan vooral te maken met leverproblemen aan klanten en van leveranciers.  Ook door de acties bij het openbaar vervoer, kinderopvang., scholen... geraken vele werknemers niet op hun werk. Als algemene economische kost ramen we de schade van enkele honderden miljoenen tot een half miljard euro. Het recht op vrije meningsuiting en het recht om te demonstreren zijn beide fundamentele pijlers van onze democratie, maar het is een deel van onze folklore geworden om regelmatig te staken. Dit kost vooral veel geld aan onze economie en schaadt ons imago. De vraag is of de vakbonden deze medaille met fierheid of schaamte dragen. We rekenen erop dat maandag de staking op een correcte manier gebeurt en er geen kmo’s worden geblokkeerd. We zullen niet aarzelen om zelf deurwaarders in te zetten als de afspraken worden geschonden en kmo’s de dupe zijn.” 

Alles wat ondernemers moeten weten over de staking is te vinden op de website van UNIZO.