Gent, 10 januari 2025 - recente herstructureringen bij bedrijven zoals Tupperware Aalst, Audi Vorst, Ontex Eeklo, Barry Callebaut Wieze, SVK in Sint-Niklaas en Belgan Oudenaarde hebben opnieuw een zware impact op Oost-Vlaanderen. De impact in Oost-Vlaanderen en op de Denderstreek in het bijzonder is groot, zeker met de recentste gebeurtenissen bij Tupperware. UNIZO Oost-Vlaanderen leeft mee met de getroffen werknemers én de vele zelfstandigen die noodgedwongen hun handel moeten stopzetten.

De impact van deze herstructureringen toont de dringende noodzaak om de nog aanwezige kmo’s en industrie in de regio de nodige ondersteuning te bieden en tegelijk de vele openstaande vacatures bij kmo’s, vooral in STEM-gerelateerde functies, te helpen invullen.

Allemaal samen handen aan de ploeg

UNIZO Oost-Vlaanderen roept de beleidsmakers op om samen met VDAB, werkgevers en opleidingsinstellingen een tewerkstellingscel op te richten. Dit initiatief moet zorgen voor een efficiënte toeleiding en herscholing van de recent getroffen werknemers, zodat zij maximaal kansen krijgen op een nieuwe job in de regio.

Daarnaast doet UNIZO een warme oproep aan de werkgevers in de regio om deze getroffen medewerkers met open armen te ontvangen en kansen te geven. Ook werknemers met een hogere anciënniteit of leeftijd verdienen hierbij alle kansen om opnieuw aan de slag te kunnen. Vanuit UNIZO zullen we werkgevers hierin ook ondersteunen en begeleiden. Door divers aan te werven, herscholing en bijscholing mogelijk te maken, kunnen deze nieuwe medewerkers worden ingepast op de werkvloer.

Oost-Vlaanderen heeft in het verleden al vaker zware economische klappen te verwerken gehad. UNIZO Oost-Vlaanderen vraagt daarom aan de verschillende beleidsniveaus (federaal, Vlaams en lokaal) extra aandacht voor de situatie in de getroffen regio’s. Zo werd recent nog de Denderstreek in het Vlaamse regeerakkoord aangeduid als een regio die via GTI (Geïntegreerde Territoriale Investeringen) extra financiering zou kunnen bekomen om socio-economische ontwikkelingen mogelijk te maken.

Duizenden vacatures in Oost-Vlaanderen

De recente economische ontwikkelingen en de impact ervan op de regio en de getroffen werknemers, zijn niet min. En zeker in de Denderregio waren de uitdagingen al bijzonder groot. Daarom zal het noodzakelijk zijn dat de getroffen werknemers zo snel mogelijk worden toegeleid naar één van de vele openstaande vacatures, mits de noodzakelijke her- en bijscholing, al dan niet op de werkvloer of via partners als VDAB, sectorfondsen of Syntra Midden-Vlaanderen”, zegt Jos Vermeiren – gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen.De werkzaamheidsgraad in Oost-Vlaanderen schurkt vandaag tegen de 80% aan, wat nog steeds zeer hoog is. Dus we kunnen het ons niet permitteren de getroffen werknemers op non-actief te zetten en zo de broodnodige talenten onbenut te laten. Eind november stonden er in Oost-Vlaanderen nog 11.599 vacatures open. Het zal nu zaak zijn om juiste matches te maken. Een gerichte tewerkstellingscel kan hierin soelaas brengen.

Kansen voor kmo's

Daarnaast wijst UNIZO de ondernemers er ook nog eens op dat een groot deel van Oost-Vlaanderen ondertussen een steunzone is. De regeling voor de steunzone biedt bedrijven een tijdelijke vrijstelling van 25% bedrijfsvoorheffing op nieuwe arbeidsplaatsen na investeringen, op voorwaarde dat het bedrijf binnen de aangeduide zone ligt. Deze tijdelijke vrijstelling moet dan wel aangevraagd worden. Enkel investeringen in nieuwe inrichtingen, capaciteitsuitbreiding of fundamentele procesveranderingen komen in aanmerking. De steun kan oplopen tot €8.736,24 over 24 maanden per nieuw gecreëerde arbeidsplaats, afhankelijk van het brutoloon. Meer info vind je hier: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/vrijstelling-doorstorting-bedrijfsvoorheffing-steunzones