UNIZO reageert positief op de begrotingsmaatregelen. Het allerbelangrijkste is het feit dat de regering 1,2 miljard realiseert, zonder hiervoor ondernemers zwaarder te belasten. Daarnaast valt vooral de maatregel op van de uitbreiding van de flexi-jobs. 

“De uitbreiding van de flexi-jobs naar 12 extra sectoren is een belangrijke beslissing”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “We hadden graag een openstelling naar alle sectoren gezien, maar dit is alvast een grote stap in de goede richting. De prijs die moet worden betaald is naast een hogere bijdrage vooral een verhoging van complexiteit en rompslomp voor die sectoren die er al gebruik van maken.” Het optrekken van de minimumlonen gebeurt, zoals eerder afgesproken door de sociale partners, via een compensatie voor de werkgever. Hierdoor zal het minimumloon stijgen zonder dat de arbeidskost voor de werkgever de hoogte ingaat. 

UNIZO is al langer vragende partij om het systeem van de flexi-jobs niet langer te beperken tot specifieke sectoren, maar uit te breiden naar alle sectoren die dat wensen. Danny Van Assche: “Met het openstellen van flexi-jobs van 10 naar 22 sectoren zet de federale regering een mooie stap. In deze huidige krappe arbeidsmarkt zijn flexi-jobbers voor de ondernemers noodzakelijk. Voor sectoren zoals de verhuis, de begrafenisondernemers, de voeding en de evenementen is deze uitbreiding zeer goed nieuws. Het is wel bijzonder jammer dat andere sectoren die ook vragende partij zijn, zoals de taxi’s, voorlopig uit de boot vallen. We hadden nog liever een volledige openstelling van het systeem gezien naar alle sectoren.” 

Nieuw is dat er een jaarlijks verdienplafond van 12.000 euro komt en de barema’s van de sector moeten worden toegepast, met uitzondering voor de horecasector. Deze maatregelen maken het systeem een pak complexer. Als compensatie voor de uitbreiding worden bovendien de sociale bijdragen die moeten worden betaald door de werkgever verhoogd. Dit is een rechtstreekse kostenstijging voor de werkgevers. Voor de sectoren waar het systeem al bestond, worden flexi-jobs duurder. 

“Er is een belangrijke inspanning gedaan van 1,2 miljard euro. Dat is belangrijk want door de verkiezingen en regeringsvorming wordt deze mogelijk in 2025 nog als basis gebruikt voor de voorlopige twaalfden. Met de uitbreiding van de flexi-jobs voert deze regering op de valreep nog een zeer ondernemersvriendelijke maatregel in, maar er zijn begrijpelijke ontgoochelingen van sectoren die vandaag  uit de boot vallen. De transportsector moet afrekenen met duurdere wordende diesel en de bouwsector was vragende partij om het verlaagd btw-tarief voor sloop- en heropbouw vast te klikken op 12% zonder de beperking dat het over de enige woning moet gaan of dat het enkel voor particulieren zou gelden”, besluit Danny Van Assche.