We tellen in ons land meer dan 500 000 langdurig zieken. Tijdens de afgelopen legislatuur werden er verschillende maatregelen voorgesteld om deze grote groep weer te begeleiden richting arbeidsmarkt. Een daarvan is de werkhervattingspremie, een financiële stimulans die werkgevers kunnen aanvragen wanneer ze een werknemer die langer dan één jaar arbeidsongeschikt is in dienst nemen. Veel werkgevers, bij uitstek kmo's, hebben behoefte aan die financiële ondersteuning, maar helaas stelt hier ook onbekend is onbemind. UNIZO ziet echter mogelijkheden om de premie succesvoller te maken. “Door de premie te automatiseren en uit te breiden voor werknemers in primaire arbeidsongeschiktheid zal deze premie succesvoller zijn.” zegt Danny Van Assche.

Veel werkgevers weten niet dat ze recht hebben op zo’n premie en doen de aanvraag daardoor niet.

Automatiseren essentieel

UNIZO gelooft sterk in het belang van financiële steun, maar momenteel is de aanvraagprocedure voor deze premie te complex. Het moet gaan om een werknemer die minstens één jaar arbeidsongeschikt is geweest en het werk hervat op advies van een adviserend arts van het ziekenfonds. In dat geval betaalt de mutualiteit van de betrokken werknemer de premie aan de werkgever. Maar die aanvraag gaat niet automatisch; werkgevers moeten de premie zelf aanvragen bij het RIZIV. UNIZO stelt voor om dit proces te automatiseren. “Veel werkgevers weten niet dat ze recht hebben op zo’n premie en doen de aanvraag daardoor niet. Door het proces te automatiseren, vermijden we non-take up.

Snellere terugkeer

Een ander probleem is dat een werkgever de premie pas kan aanvragen en gebruiken als de werknemer langer dan één jaar arbeidsongeschikt is. Onderzoek toont echter aan dat hoe langer iemand ziek is, hoe kleiner de kans op terugkeer. Snelle actie en contact houden met de werkvloer zijn cruciaal voor een succesvolle terugkeer. Daarom pleit UNIZO ervoor om werkgevers ook de mogelijkheid te geven om deze premie te gebruiken voor de re-integratie van een werknemer die minder dan één jaar arbeidsongeschikt is geweest. “Werkgevers spelen een sleutelrol in het re-integratietraject door het opstellen van een re-integratieplan. Met deze premie kunnen ze dan de kosten die gepaard gaan met het opstellen van een re-integratieplan recupereren. Daardoor kunnen kmo’s vroegtijdig ingrijpen en de nodige ondersteuning inkopen om de betrokken persoon te re-integreren, zoals extra externe expertise, psychologische begeleiding of hulpmiddelen. Dit zal zorgen voor een snellere en duurzamere re-integratie van meer werknemers,” stelt Danny Van Assche.

Nuttig voor jou