Vandaag vindt in Straatsburg de installatievergadering plaats van het nieuwe Europese Parlement. UNIZO vraagt het nieuw samengesteld parlement om ondernemerschap tijdens deze legislatuur alle kansen te geven. De organisatie vraagt daarvoor een radicale afbouw van administratieve verplichtingen die wegen op kmo’s.

Kmo’s vormen in Europa 99,8% van alle ondernemingen, waarvan 93% minder dan 10 werknemers heeft. Het ‘Think Small First’-principe moet hierbij als leidraad dienen: wetgeving moet zodanig worden opgesteld dat deze eenvoudig toepasbaar is voor kmo’s.

Radicale afbouw van administratieve rompslomp

Prioritair schuift UNIZO de radicale afbouw van administratieve rompslomp naar voor. “Heel wat regelgeving en bijhorende administratieve lasten vinden hun oorsprong op Europees niveau”, stelt topman Danny Van Assche. “Onzinnige administratieve verplichtingen en vaak overbodige rapporteringen houden de ondernemer en zijn personeel weg van wat echt telt: toegevoegde waarde creëren. Als de Europese Unie terecht de productiviteit in Europa wil verhogen dan ligt hier een prioritair actiepunt. Alle Europese Instellingen en dus uiteraard ook het Europees Parlement moeten zich inspannen om de administratieve lasten bij kmo’s zo veel mogelijk te weg te werken.”

Dat moet zich onder andere vertalen in een strikte toepassing van de kmo-Test en de toepassing van het ‘one-in-one-out’ principe, best nog te verruimen tot ‘one-in-three-out’ bij nieuwe wetgeving. Tegenover elke euro nieuwe administratieve last moet een berekende reductie van 3 euro minder staan. Daarnaast dient een grondige evaluatie van bestaande wetgeving te gebeuren om zo snel mogelijk te komen tot 25% reductie van de rapporteringsplichten voor kmo’s.

Tegenover elke euro nieuwe administratieve last moet een berekende reductie van 3 euro minder staan. Daarnaast dient een grondige evaluatie van bestaande wetgeving te gebeuren om zo snel mogelijk te komen tot 25% reductie van de rapporteringsplichten voor kmo’s.

Haalbare milieu-en klimaatambities voor kmo’s 

De afgelopen jaren heeft de EU ambitieuze doelstellingen gesteld op het gebied van klimaat, milieu en circulariteit. Het is nu van essentieel belang om kmo’s mee te nemen op dit uitgestippelde traject. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn het opschalen van infrastructuur en het verbeteren van de Europese interconnectiecapaciteit om de noodzakelijke elektrificatie en energiebevoorradingszekerheid te waarborgen.

UNIZO maakt zich ook zorgen over de complexiteit van de rapporterings- en certificeringsprocedures rondom het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) voor kmo’s. Daarnaast is er een dringende behoefte aan een meer uniforme implementatie van Europese afvalregelgeving, evenals een vermindering van procedures en administratieve rompslomp om recyclage en de circulaire economie te bevorderen.

Digitale economie

Het is momenteel te eenvoudig om de winsten die gemaakt worden via digitale activiteiten onder te brengen in landen met een lager belastingtarief, en zo belastingheffing te vermijden in landen waar de speler aanwezig is. Er is nood aan een gelijk speelveld, en UNIZO vraagt dat de EU nieuwe initiatieven ontwikkelt om een digital service tax in te voeren.

Belang van de eengemaakte markt

De eengemaakte markt bestaat nu ruim 30 jaar en is een van de belangrijkste verwezenlijkingen van Europa. Toch is het werk nog niet af; het is nu cruciaal om bestaande barrières af te breken. Volgens UNIZO biedt het recente Letta-rapport hiervoor een solide basis. Een verdere verdieping van de interne markt is van groot belang voor kmo’s die internationaal actief zijn.

Het Europese beleidsniveau meer dan ooit van belang

De impact van het Europese niveau op ondernemerschap is groot en omvat uiteraard nog veel meer facetten dan wat hierboven staat. UNIZO is lid van de Europese koepel SMEunited en ondersteunt volledig het memorandum van deze organisatie waar ook nog andere aspecten aan bod komen.