UNIZO roept steden en gemeenten op om tijdig met de lokale ondernemers te communiceren bij openbare werken. “We zijn nu een jaar voor de verkiezingen, traditioneel zijn er dan veel wegenwerken die nog uitgevoerd worden. Te vaak wordt hier niet of zeer laat over gecommuniceerd en staat de handelaar voor voldongen feiten. De gevolgen van slechte bereikbaarheid, het uitvallen van elektriciteit of een falende internetverbinding kunnen zeer groot zijn. Lokale besturen staan hier te weinig bij stil”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. De ondernemersorganisatie vraagt ook om de hinderpremie ruimer toe te kennen. 

De impact van wegenwerken op de werking van ondernemingen kan zeer groot zijn. Een slechte bereikbaarheid zorgt voor minder klanten en dus minder omzet.  Daarnaast zijn er ook gevolgen voor het personeel en moet ook rekening gehouden worden met andere noden, zoals leveringen of verzendingen. Het ontbreken van tijdige communicatie zorgt ervoor dat ondernemers geen mogelijkheid hebben om zich voor te bereiden. UNIZO vraagt met aandrang aan de gemeentebesturen om ondernemers tijdig te informeren bij alle wegenwerken, ook als ze noodgedwongen last minute worden ingepland. 

Danny Van Assche: “In de ideale wereld worden ondernemers ruim op voorhand betrokken bij de organisatie en inplanning van de werken. Een kleine verschuiving van de timing kan soms al een groot verschil maken, denk bijvoorbeeld aan de soldenperiode. We vragen om de hinder bij openbare werken zoveel mogelijk te beperken en alternatieven te voorzien qua bereikbaarheid en parkeergelegenheid. Ondernemers denken hier graag mee over na.” 

Minstens moet voor UNIZO tijdig gecommuniceerd worden met duidelijke beschrijving van de werken, de te verwachten hinder en timing. De ‘Code voor infrastructuur- en nutswerken’ langs gemeentewegen geeft aan dat communicatie ten minste 48 uur voor de start van de werken zou moeten gebeuren, maar dit is ruim te laat om ondernemers te informeren en hen de kans te geven zich degelijk voor te bereiden, in het bijzonder wanneer het gaat om ingrijpende werken. Daarnaast vraagt UNIZO ook aandacht voor goede signalisatie naar de handelszaken, waarbij de weggebruiker op een duidelijke en eenvoudige manier te weten komt hoe men de lokale ondernemingen kan bereiken. 

Uitbreiden hinderpremie 

Ondernemers met maximaal 9 werknemers die voornamelijk actief zijn in de retail of horeca kunnen bij hinder door openbare werken beroep doen op een eenmalige hinderpremie van 2000 euro. Maar die wordt volgens UNIZO te beperkt toegekend.
“De premie is gericht op ondernemers in de werfzone zelf”, zegt Danny Van Assche. “Ondernemingen die buiten de werfzone vallen en ook vaak grote hinder ondervinden, hebben er geen recht op. Bovendien hebben ondernemingen met meerdere vestigingen slechts recht op 1 premie, ook wanneer er meerdere vestigingen binnen hetzelfde jaar met zware hinder te maken hebben.”

De lijst van NACE-codes die in aanmerking komen is beperkt. Er zijn nog beroepen waarbij de vlotte toegang voor klanten of patiënten tot de bedrijfsruimtes van belang is, maar er enkel een mogelijkheid is op een sluitingspremie, terwijl dit in de praktijk zou betekenen dat de werking nagenoeg moet stoppen. De werkzaamheden stilleggen is echter niet haalbaar voor de meeste ondernemers, terwijl ze ondertussen wel kosten blijven maken en slechts beperkte opbrengsten hebben. Een uitbreiding van de hinderpremie naar meerdere sectoren dringt zich dus op.

 

Meer weten? 
Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be

Nuttig voor jou