Vanavond trapt UNIZO in de Brusselse AB het nieuwe politieke werkjaar af met het traditionele Startevent. Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche roept er op tot ‘een renaissance van de politiek.

“We zijn vandaag exact op 100 dagen na de verkiezingen en we lijken Vlaams, Brussels en federaal vast te zitten. Het is tijd voor een wedergeboorte van de politiek, waarin men ook tegemoet komt aan de bezorgdheden van de 1,3 miljoen zelfstandigen in ons land”, stelt de UNIZO-topman. “Zij willen dat politiek niet meer bestaat uit uitvergrote meningsverschillen maar uit een gedragen beleidsvisie met een toekomstperspectief naar een welvarende, solidaire en gezonde samenleving, in plaats van donderpreken van hel en verdoemenis.”

Met de lokale verkiezingen in het verschiet breekt hij ook een lans voor goed overleg tussen de lokale politici en ondernemers. De lokale UNIZO-afdelingen lanceerden de voorbije weken meer dan 130 plaatselijke eisenbundels en organiseerden 50 debatten. Een duidelijk signaal vanuit de Vlaamse ondernemersbuik.

Danny Van Assche: “Ondernemers zijn mensen die uit het niets iets maken.  Door risico te nemen, creëren ze werkgelegenheid en welvaart.  Het is een cliché, maar de taart moet eerst gebakken worden voor je ze kan verdelen. En als iedereen een groter stuk wil, dan moet ook de taart groter worden en dat kan alleen als het federale, Vlaamse, Brusselse en ook het lokale beleid ondernemers stimuleert.”

Drie kernboodschappen met één kernvoorwaarde

De UNIZO-topman benoemt voor de regeringsonderhandelaars drie kernboodschappen met één kernvoorwaarde: een overheid die beloont bevrijdt en bemiddelt binnen een begroting die op orde is.

UNIZO wil een overheid die werken beloont. “De lasten op arbeid moeten naar beneden, zowel voor werknemers als voor zelfstandigen”, zegt Danny Van Assche. “Dat kan door de belastingschijven te hervormen. Voer ook een ondernemersaftrek in voor zelfstandigen zonder vennootschap en behoud voor ondernemers mét vennootschap de voordelige systemen om middelen uit te keren.  Wie werkt, moet beloond worden. Basta. En ja, om dat te bereiken, mag dat iets kosten.”

Daarnaast wil de ondernemersorganisatie dat de overheid ondernemers bevrijdt van overbodige regels en van lange procedures. “We moeten af van regelzucht, wantrouwen en muggenzifterij die elk vrij initiatief onmogelijk maken”, hekelt Danny Van Assche. “Laat ondernemers zich met de hoofdzaak bezig houden in plaats van met de bijzaak en bevrijd ons van procedures waar er vroeg of laat altijd wel weer een kink in de kabel komt.”

Tenslotte legt UNIZO de vinger op de wonde van het tekort op de arbeidsmarkt. “Er moeten meer mensen aan de slag.  Noem met het bemannen, bevrouwen of bemiddelen. Dat betekent het beperken van werkloosheid in de tijd en kordaat optreden door de VDAB, maar ook zorgen voor meer mobiliteit tussen gewesten en sectoren. We moeten langer aan de slag blijven en sneller terugkeren uit ziekte.  Dat vraagt een ambitieus beleid van de federale, maar vooral ook de Vlaamse en de Brusselse regeringen.” 

Meer dan 130 lokale UNIZO-memoranda

UNIZO blikt met de start van het nieuwe werkjaar ook vooruit op de lokale verkiezingen in oktober. Gwendolyn Rutten en Bart De Wever deden op het Startevent hun plannen voor een lokaal versterkend ondernemersbeleid uit de doeken. UNIZO bundelde eerder alle beleidsvoorstellen in een lokaal memorandum “UNIZO komt op”.  Met dit als basis formuleerden meer dan 130 UNIZO-afdelingen een eigen eisenbundel voor de lokale politici.

“Men kan niet overschatten hoe belangrijk steden en gemeenten, provincies en districten kunnen zijn om het ondernemerschap te ondersteunen. Lokale beleidsmakers kunnen veel beter de polsslag van hun gemeenschap aanvoelen en er naar handelen. De impact is ook zeer snel voelbaar. Maar de kern van een goede samenwerking met de ondernemers zit in overleg”, stelt Danny Van Assche.

“Dit is een warm pleidooi aan lokale politici op om te praten met de lokale ondernemersvereniging. Betrek hen in uw beleid. Luister naar hen en luister naar hun voorstellen. Een lokaal beleid dat ondernemers versterkt, komt ten goede aan de ganse gemeente. En tenslotte roep ik de ondernemers op om te gaan stemmen op 13 oktober. Maak gebruik van uw kans om invloed te hebben op je gemeentebestuur en kies voor de partij die uw lokale ondernemersbelangen het best behartigt.” 

Speerpunten voor het lokale beleid

Wat kunnen steden en gemeenten doen voor ondernemers? Een ondernemersvriendelijk beleid geeft antwoord op de noden en uitdagingen waar ondernemers vandaag voor staan. De verwachtingen van ondernemers richting hun lokaal bestuur zijn dan ook bijzonder duidelijk.

De meest voorkomende zijn:

  • Respect voor ondernemers met voldoende betrokkenheid en inbreng in het beleid.
  • De vraag om in te zetten op bedrijvige kernen waarin handel, zelfstandigen en vrije beroepen kunnen floreren. UNIZO noemt dit de ‘winkelshift’ met sterke handelskernen in het hart van de gemeente terwijl we de ruimte buiten dorp en stad behouden voor kmo en industrie.
  • Een vlotte dienstverlening, korte procedures met een duidelijke einddatum en weinig rompslomp.
  • Een faire fiscaliteit en het afschaffen van de pestbelastingen.
  • Als overheid zelf ‘winkelhieren’ bij de lokale ondernemers.
  • Een vlotte bereikbaarheid met verkeer dat op een logische manier circuleert.
  • Ook lokaal het versterken van de VDAB om mensen naar openstaande vacatures te verleiden. 

 

Het volledig memorandum vindt u op: UNIZO komt op | UNIZO

 

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be