De Europese Commissie legt meer dan ooit de focus op het verminderen van administratieve rompslomp. De ambities om de administratieve lasten terug te dringen worden nog opgeschroefd. Dat blijkt uit het ‘Competitiveness Compass’ dat vandaag werd voorgesteld.
UNIZO is tevreden dat het belang van administratieve vereenvoudiging nu ook top of mind is op Europees niveau en roept de Vlaamse en de federale regering op om hier actief aan mee te werken. “Paperasserij en rapporteringsdwang beknotten onze ondernemers. De woorden en de ambities zijn er, nu moeten we daden zien”, zegt topman Danny Van Assche.
 

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, presenteerde vandaag het Competitiviteitskompas. Europa wil de volgende jaren actie ondernemen om onze economie weerbaarder te maken tegen een steeds groter wordende internationale concurrentie. Naast extra focus op innovatie en technologie engageert Europa zich om de administratieve rompslomp aan te pakken. Het was al bekend dat de Europese Commissie een vermindering van rapporteringsplichten wil van 25 procent voor grote bedrijven en 35 procent voor kmo’s. Vandaag gaat von der Leyen nog een stap verder en trekt ze deze vereenvoudiging door naar alle mogelijke administratieve verplichtingen. Dat moet 37 miljard euro opleveren. 

“De Europese Commissie trekt duidelijk voluit de kaart van administratieve vereenvoudiging en roept ook de lidstaten op om hier actief aan mee te werken. Dat is een bijzonder positief signaal”, zegt Danny Van Assche. “Heel wat regelgeving en bijhorende administratieve lasten vinden hun oorsprong op Europees niveau. De voorbije jaren zagen we een stortvloed aan wetgeving in het kader van de groene en digitale transitie. De Europese rapporteringsverplichtingen zijn waanzin. Zelfs het allerbeste bedrijf ter wereld verdrinkt hierin. Die rapporteringsneurose moet stoppen. Er moeten andere beleidsinstrumenten ingezet worden om de beoogde duurzaamheidsdoelstelling te bereiken.” 

Het moet een prioritair punt zijn bij alle Europese Instellingen, maar ook op federaal en regionaal niveau om administratieve lasten bij kmo’s zo veel mogelijk te beperken. UNIZO wil een strikte toepassing van de kmo-test en het ‘one-in-three-out’-principe bij nieuwe wetgeving. Tegenover elke euro nieuwe administratieve last moet een berekende reductie van 3 euro minder staan. Daarnaast dient een grondige evaluatie van bestaande wetgeving te gebeuren om te komen tot 35% reductie van administratieve lasten en een effectieve toepassing van het Once-Only-principe. 

Kmo’s zijn in Europa goed voor 99,8% van het totaal aantal ondernemingen, 93% heeft zelfs minder dan 10 werknemers. Als algemeen uitgangspunt moet het ‘Think Small First’-principe toegepast worden: wetgeving moet zo opgesteld worden dat ze vlot toepasbaar is voor kmo’s. 

De volgende stap is nu de omnibusregeling waarbij de rapporteringsverplichtingen van drie regelgevingen (CSRD, CS3D en taxonomy) onder de loep worden genomen. “Een schoonheidsoperatie zal hier niet volstaan, er is een grondige bijsturing nodig”, besluit Danny Van Assche.