UNIZO tevreden met oplossing in stikstofdebat. ‘Belangrijkste is nu dat er rechtszekerheid komt in het vergunningsbeleid’
UNIZO reageert tevreden op het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering vannacht bereikte. “We zijn tevreden dat de loopgraven werden verlaten en er een oplossing is die rekening houdt met zowel landbouw, industrie en kmo’s uit andere sectoren. Voor de kleine bedrijven blijven de drempels die hen moeten vrijwaren van zware administratie behouden. Hopelijk leidt dit akkoord tot rechtszekerheid voor vergunningverlening voor alle bedrijven en sectoren”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.
De ondernemersorganisatie benadrukt dat de juridische uitwerking nog dient te gebeuren. Het stikstofakkoord moet nu gevolgd worden door een grondig wetenschappelijk onderbouwd en juridisch robuust kader dat niet onderuit gehaald kan worden door een hoog rechtscollege zoals de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de Raad van State of het Grondwettelijk Hof. De vaak terugkerende dreiging van “vergunningenstop” voor landbouw en industrie, maar ook voor bouwprojecten, infrastructuur, kmo-uitbreidingen, recreatieprojecten, …wordt zo definitief een halt toegeroepen.
Het gebruik van drempels blijft behouden. Dit om te vermijden dat ook kmo’s, kleine of middelgrote bouwprojecten of bijvoorbeeld serres in de sierteeltsector een complexe en dure “Passende Beoordeling” moeten uitvoeren bij elke nieuwe vergunningsaanvraag. Dergelijke beoordeling is een uitgebreide, gedetailleerde wetenschappelijke studie die moet aantonen dat het project en haar stikstofuitstoot geen schadelijke gevolgen heeft of tot een betekenisvolle aantasting leidt van nabijgelegen natuurgebieden.
“In de praktijk zijn er maar een beperkt aantal consultancy-bedrijven die zo’n gedetailleerde wetenschappelijke studie kunnen uitvoeren. Het kost extra tijd en geld, en er is geen garantie op succes. Daarom is het goed dat kmo’s hiervan vrijgesteld worden. Belangrijk is dat er een akkoord is, waarin wordt rekening gehouden met alle betrokken partners”, besluit Danny Van Assche.