UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel roept lokale beleidsmakers op om de ondernemerskaart te trekken
Nu de regionale en federale verkiezingen achter de rug zijn en we binnen twee maanden naar de lokale stembus mogen, legt UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel de focus op zeven speerpunten en concrete acties voor een sterk lokaal beleid.
“We roepen alle lokale beleidsmakers op om oog te hebben voor de meerwaarde en noden van de ondernemers in hun stad of gemeente. We schuiven zeven speerpunten en tal van lokale prioriteitenlijsten naar voor. In een aantal steden en gemeenten in onze provincie organiseren we in september en oktober nog verkiezingsdebatten om die boodschap extra kracht bij te zetten”, zegt Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel.
Op 13 oktober trekken we naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. De betrokkenheid van ondernemers bij het lokaal beleid blijft groot, zo blijkt uit een bevraging van UNIZO. Het overgrote deel (84 procent) zegt zeker te gaan stemmen, ook al is dit in Vlaanderen in 2024 op lokaal niveau niet meer verplicht.
“Dat verbaast ons niet, het lokaal niveau staat het dichtst bij ondernemers”, zegt Elke Tielemans. “Daarom zijn we ook in Vlaams-Brabant & Brussel heel lokaal aan de slag gegaan. De afgelopen maanden organiseerden we verschillende brainstormsessies in steden en gemeenten. Onze lokale afdelingen formuleerden aanvullend op onze speerpunten voor een sterk lokaal ondernemersklimaat telkens een vijftal acties voor de nieuwe beleidsploegen.”
De hoogste prioriteit is, niet onverwacht, een vlotte bereikbaarheid. “Duidelijke circulatieplannen en een doeltreffend parkeerbeleid kwamen in nagenoeg alle 20 brainstormsessies met ondernemers naar boven. Ook een heldere communicatie over grote events, openbare werken, hinder en eventuele steunmaatregelen werd als essentieel aangehaald. Tot slot werden in ondermeer Asse, Dilbeek, Lubbeek, Meise, Overijse en Pajottegem ook acties geformuleerd over de toegankelijkheid (laadinfrastructuur, zwakke weggebruikers, openbaar vervoer, …) van de gemeente”, duidt Elke Tielemans.
Meer aandacht voor bedrijvige kernen en ruimte om te ondernemen is het tweede focuspunt dat ondernemers naar voor schuiven. Door in te zetten op bedrijvige kernen ontstaan plekken waar wonen, ontspannen, werken én ondernemen zorgen voor een bloeiend gemeenschapsleven. Een kwalitatieve verdichting maakt de bestaande dorps- en stadskernen aantrekkelijker en zorgt er bovendien voor dat de aanwezige ondernemers meer overlevingskansen krijgen.
Zo pleiten ondernemers uit Aarschot voor een effectieve leegstandstaks waarbij de middelen terugvloeien naar investeringen in de kern. Ook in Scherpenheuvel-Zichem wordt de aanpak van leegstand als actiepunt naar voor geschoven. In Beersel worden dan weer opportuniteiten gezien in het versterken van het toerisme. In Halle is er de vraag naar een volwaardig centrumplan. In andere gemeenten en stad Leuven wordt dan weer extra aandacht gevraagd voor startende ondernemers, beleving, groen en netheid.
Voorts staat ook ruimte om te ondernemen hoog op de agenda. In een recente UNIZO-bevraging denkt 80% van de ondernemers eraan om uit te breiden, maar ziet slechts 42% mogelijkheden in de eigen gemeente of stad.
Een derde punt dat hoog op de ondernemerslijst prijkt, is ‘respect voor ondernemers’. Dat uit zich in meer betrokkenheid, participatie en een vlotte communicatie tussen overheid en lokale ondernemers. Maar ook positieve beeldvorming van lokaal ondernemerschap hoort hierbij.
"In alle gemeenten waar een brainstormsessie plaatsvond, werd het belang van een duidelijk aanspreekpunt lokale economie aangehaald, alsook een structureel overleg met lokale ondernemersverenigingen. Een recente UNIZO-bevraging onderstreept het belang van dit actiepunt. Zo weet 48% van de ondernemers niet bij wie men lokaal terecht kan met ondernemersvragen. Ook het aanvragen van vergunningen of subsidies loopt niet steeds van een leien dakje. Een duidelijke, transparante en goede informatiedoorstroming wordt dus verwacht en wordt beschouwd als een vorm van respect voor ondernemers", besluit Elke Tielemans.
In september en oktober vinden 10 verkiezingsdebatten plaats om deze boodschap extra kracht bij te zetten; in Brussel-stad (12/9), Begijnendijk (12/9), Leuven (16/9), Grimbergen (18/9), Aarschot (19/9), Tienen (19/9), Tremelo (19/9), Halle (20/9), Keerbergen (26/9) en Diest (4/10).
Meer info: www.unizo.be/verkiezingsdebatten-vlaams-brabant
De 7 speerpunten uit het lokaal verkiezingsmemorandum 'UNIZO komt op'
- Respect voor ondernemers
- Vlotte bereikbaarheid
- Faire fiscaliteit
- Duurzaam ondernemen
- Winkelhier, ook voor overheidsopdrachten
- Inzetten op bedrijvige kernen en ruimte om te ondernemen
- Oplossingen voor krapte op de arbeidsmarkt
Aanvullend op deze speerpunten werden er in Vlaams-Brabant lokale prioriteitenlijsten geformuleerd in Aarschot, Asse, Beersel, Boortmeerbeek, Dilbeek, Grimbergen, Halle, Leuven, Londerzeel, Lubbeek, Meise, Overijse, Pajottegem, Scherpenheuvel- Zichem en Tervuren.
In het Brussel Gewest in Brussel Stad, Elsene, Etterbeek, Schaarbeek en Ukkel.
Meer info: www.unizo.be/unizo-komt-op