Nu de nieuwe gemeente- en stadsbesturen volop bezig zijn met de opmaak van hun beleidsplannen, neemt UNIZO het initiatief om ondernemersbelangen hoog op de agenda te houden. Onder de noemer 'UNIZO Volgt Op' gaat UNIZO in gesprek met lokale besturen over hoe zij de noden van zelfstandigen en kmo’s concreet kunnen vertalen in hun beleid.

Met de campagne ‘UNIZO Komt Op’ bracht UNIZO in oktober 2024 zeven speerpunten onder de aandacht van de toen nog te verkiezen gemeentebesturen. Nu is het tijd voor de volgende stap: opvolging en actie.

Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel, onderstreept het belang van de gesprekken: “Lokale besturen staan, net als UNIZO, dicht bij ondernemers. Door structureel overleg en een constructieve dialoog zorgen we ervoor dat ondernemersbelangen niet alleen gehoord, maar ook omgezet worden in concreet beleid. We ijveren voor maatregelen die écht het verschil maken en het ondernemersklimaat versterken.”

Aftrap in Halle

Eind vorig jaar werd de aftrap van de lokale gesprekken in Halle gegeven. Samen met schepen lokale economie en burgemeester Demesmaeker werd rond de tafel gezeten.

Ook in Tienen vond een overleg plaats. Tijdens dit gesprek werd benadrukt dat lokale besturen een vruchtbare bodem moeten creëren waarin ondernemers uit alle sectoren kunnen groeien en floreren.

Hierbij kregen ook de handelskern en lokale bedrijvigheid  de nodige aandacht. “Grote ketens trekken koopkracht weg uit onze lokale economie. We moeten bewust inzetten op een beleid dat lokale ondernemers ondersteunt en versterkt”, klonk het bij schepen van Lokale Economie, Werner Sabo. Daarnaast kwam de problematiek rond leegstand aan bod. “Elke vierkante meter die wordt bijgebouwd, kan leiden tot een extra vierkante meter leegstand. Hier moeten we strategisch mee omgaan”, aldus Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel.

De komende maanden volgen nog meerdere gesprekken met lokale besturen in heel Vlaams-Brabant & Brussel. UNIZO blijft deze ontmoetingen benutten om ondernemersnoden scherp te stellen en concrete beleidsacties te stimuleren.

De 7 speerpunten van UNIZO

Tijdens deze gesprekken staan zeven concrete speerpunten centraal die cruciaal zijn voor een sterk lokaal ondernemersklimaat:

  1. Respect voor ondernemers – Worden ondernemers gehoord? Kunnen ze meedenken over het lokale beleid? Worden ze vlot en efficiënt geholpen door het gemeentebestuur?
  2. Vlotte bereikbaarheid – Zijn ondernemers goed bereikbaar voor klanten, medewerkers en leveranciers? Kunnen zij zich zelf vlot verplaatsen?
  3. Faire fiscaliteit – Krijgen ondernemers waar voor hun belastinggeld? Is het fiscale beleid duidelijk, administratief eenvoudig en voorspelbaar?
  4. Duurzaam ondernemen – Welke initiatieven en steun kunnen ondernemers krijgen om duurzamer te werken? Wat kan de stad of gemeente doen om hen hierin te begeleiden?
  5. Winkelhier, ook voor overheidsopdrachten – Lokale besturen zijn verantwoordelijk voor een derde van de overheidsinvesteringen in België. Worden lokale ondernemers voldoende aangemoedigd om mee te dingen naar gemeentelijke opdrachten?
  6. Inzetten op bedrijvige kernen – Hoe kan de stad of gemeente ervoor zorgen dat haar centrum een aantrekkelijke plek blijft om te wonen, werken en winkelen?
  7. Oplossingen voor arbeidskrapte – Hoe kan het lokaal bestuur ondernemers helpen bij het vinden van medewerkers? Wordt er ingezet op betere bereikbaarheid en promotie van werken dichtbij huis?

Meer info www.unizo.be/unizo-komt-op

Alexanne Vervoort
Pers & Communicatie