Vlaams-Brabantse kmo’s onder druk: recordaantal faillissementen en banenverlies door stijgende kosten
De afgelopen drie jaar zagen kmo’s hun kosten explosief stijgen, en Vlaams-Brabant vormt daarop geen uitzondering. Terwijl de grote energieschok van 2022 voorbij lijkt, blijven de gevolgen voelbaar: loonkosten stegen op drie jaar tijd met bijna 16%, energieprijzen liggen nog steeds dubbel zo hoog als in 2020, en de gemiddelde rentevoet voor bancaire kredieten overschrijdt vandaag de 4% – een forse stijging ten opzichte van 1,5% halverwege 2022.
Toenemend aantal kmo’s dreigt kopje onder te gaan
Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel: "De financiële druk voor kmo’s is immens. In Vlaams-Brabant zien we dat meer dan één op de vijf ondernemingen door de reserves zit. Dat betekent dat ze geen buffer meer hebben voor nieuwe investeringen of zelfs voor dagelijkse operationele kosten. Het aantal faillissementen en het banenverlies in Vlaanderen bereiken recordniveaus. We moeten actie ondernemen om onze ondernemers te ondersteunen."
Uit het Schokbestendigheidsmodel van GraydonCreditsafe blijkt dat meer dan 20% van de kmo’s, inclusief zelfstandigen zonder personeel, niet schokbestendig is. Deze ondernemingen hebben dringend nood aan bedrijfskapitaal om te overleven en staan bijzonder kwetsbaar tegenover nieuwe economische schokken. Vlaams-Brabant kent specifieke uitdagingen, met een grote diversiteit aan sectoren en een hoge afhankelijkheid van kleine en middelgrote bedrijven.
Investeringen worden uitgesteld, personeel wordt bespaard
De economische onzekerheid leidt tot uitgestelde investeringen, vertragingen bij bestellingen en – in het slechtste geval – besparingen op personeel. Dit domino-effect kan niet alleen de lokale economie van Vlaams-Brabant, maar ook die van Vlaanderen onderuit halen. "We zien dat niet alleen kmo’s lijden”, vervolgt Elke Tielemans, "maar dat ook grotere Belgische spelers de gevolgen van de economische turbulentie niet kunnen opvangen. Dit heeft een directe impact op de toeleveranciers, vaak kmo’s, en verhoogt het risico op een kettingreactie van faillissementen."
UNIZO pleit voor structurele maatregelen
UNIZO roept beleidsmakers op om dringend in te grijpen. Voor Vlaams-Brabant vraagt de organisatie zowel aan de Vlaamse als de federale regering om:
- Administratieve vereenvoudiging en snellere vergunningen;
- Stimulerende maatregelen om de economische motor draaiende te houden;
- Een herziening van het systeem van automatische loonindexering.
Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder UNIZO: "Ons huidige systeem van automatische loonindexering is op termijn onhoudbaar. We pleiten voor een open blik naar alternatieven, zoals een duurzaamheidsindex waarin fossiele brandstofprijzen geen rol meer spelen. Daarnaast moet een ‘opt-out’ mogelijk zijn voor bedrijven die aantonen dat ze de indexatie niet aankunnen. Het is cruciaal om onze kmo’s ademruimte te geven, zodat ze kunnen blijven investeren in hun toekomst."
Een duidelijke oproep aan overheden
De financiële druk op kmo’s is groter dan ooit, en zonder doortastende maatregelen dreigt Vlaams-Brabant – en bij uitbreiding heel Vlaanderen – verder af te glijden in een crisis van faillissementen en banenverlies. UNIZO vraagt een toekomstgericht beleid dat onze ondernemingen sterker maakt en hen de kans biedt om economische uitdagingen te overleven.