Vlaams regeerakkoord: UNIZO wil ondernemersvriendelijk beleid mee concreet maken
Op 111 dagen na de verkiezingen landden de Vlaamse formateurs met hun nieuw regeerakkoord. Voor UNIZO was het cruciaal dat Vlaanderen een antwoord kon bieden op de grote uitdagingen waar ondernemers mee te maken hebben. "Het Vlaams regeerakkoord maakt een duidelijke keuze voor een ‘ondernemers- en kmo-vriendelijke overheid’ en erkent expliciet de enorme bijdrage van de zelfstandige ondernemers aan onze welvaart en dat stelt ons alvast gerust”, stelt UNIZO-topman Danny Van Assche. “Dat de uitwerking van de keuze soms erg vaag blijft, is een duidelijk werkpunt. We willen een partner zijn om het ondernemersvriendelijk beleid concreet mee uit te werken."
Positieve punten
Het Vlaams regeerakkoord maakt een aantal juiste keuzes. Het invoeren – naast een noodzakelijk industriebeleid – van een kmo-reflex is een nieuwe en juiste keuze. Deze kmo-reflex moet doorgetrokken worden in het ganse Vlaamse beleid, zowel wat betreft economie, arbeidsmarkt, ruimte als administratieve vereenvoudiging. UNIZO is tevreden dat het regeerakkoord duidelijke doelstellingen formuleert om administratieve rompslomp aan te pakken: komen tot kortere doorlooptijd van vergunningen, geen goldplating op Europese besluitvorming en een plan van aanpak om de administratieve lasten naar beneden te krijgen. Hoe dit concreet moet gebeuren, blijft wel vaag.
De begroting zal tegen 2027 in evenwicht zijn. Dat is in de ruimere Belgische context van groot belang. UNIZO is ook tevreden dat de jobbonus vervangen zal worden door een meer efficiënte verlaging van lasten op arbeid via de federale personenbelasting en dat de middelen gebruikt worden om de kosten daarvan op te vangen.
Voor het arbeidsmarktbeleid baseert de Vlaamse regering zich duidelijk op het laatste VESOC-akkoord met de sociale partners. “Er worden dus juiste lijnen uitgezet naar activering, opleiding, werkbaar werk en interregionale arbeidsmobiliteit. De extra kinderopvang is zeer belangrijk voor het beter functioneren van onze arbeidsmarkt maar het aantal blijft vaag. Ook de hervorming van de dienstencheque is zeer vaag. De kostprijs van een dienstencheque zou toch geïndexeerd moeten worden?”, aldus Danny Van Assche.
UNIZO juicht de keuze voor kernversterking toe, onder meer via rigoureuze toepassing van de winkelshift met sterkere handelskernen waar de economische ruimte buiten dorpen en steden behouden zijn voor kmo en industrie.
Punten die zorgen baren
Heel wat beleidsinitiatieven baden in vaagheid. Waar sommige beleidsdomeinen zoals dierenwelzijn of de blue deal tot in detail worden uitgewerkt, blijven cruciale zaken onduidelijk. Ook de budgettaire impact is niet klaar. Dit is zeer frappant in het beoogde opleidingsoffensief. De onduidelijkheid over hoe werknemers en zelfstandigen klaargemaakt worden voor de voortdurend veranderende economie staat in schril contrast met de gedetailleerde aandacht voor onderwijs in het algemeen. Hoe zorgen we ervoor dat onze mensen mee blijven? Het opleidingsluik van de VDAB wordt zelfs afgesplitst, maar het is niet duidelijk wat er in de plaats komt. Over het opleiden van zelfstandigen en in kmo’s, bijvoorbeeld via de Syntra, is er geen woord terug te vinden.
De VDAB moet hervormd worden maar ook dat blijft vaag. De Vlaamse regering wil meer verantwoordelijkheid bij de lokale overheden leggen, maar voor UNIZO mag dit niet ten koste gaan van een kwaliteitsvolle dienstverlening van de VDAB in gans Vlaanderen.
Ook hoe de files moeten aangepakt worden, is niet duidelijk. Men kiest terecht voor sterker openbaar vervoer en promotie van de fiets, maar er is geen intentie voor een interfederaal mobiliteitsbeleid, en al zeker niet voor de door alle experten gevraagde kilometerheffing.
Vaagheid als troef voor overleg
UNIZO ziet erg veel kapstokken voor een goed ondernemersvriendelijk beleid in dit regeerakkoord. Maar dan moet de vaagheid wel op de juiste manier worden ingevuld. Alles zal ook afhangen van de toewijzing van de budgetten: blijft het bij woorden of worden het ook daden? Gelukkig kiest de Vlaamse regering ook voor veel overleg met de sociale partners en met het middenveld.
“UNIZO wil een partner zijn voor de Vlaamse regering om een ondernemersvriendelijk en welvaartsversterkend beleid te voeren”, stelt Danny Van Assche, “We rekenen er dus op dat het overleg met de sociale partners en met onszelf snel kan opgestart worden.”