Vlaamse en federale regering kunnen ingrijpen in hoge elektriciteitsfactuur
Uit nieuwe cijfers blijkt dat er de eerste helft van dit jaar 56 procent minder warmtepompen zijn verkocht. Intussen stijgt de verkoop van cv-ketels op olie en gas met 8 procent. Een van de redenen hiervoor is de hoge elektriciteitsprijs in ons land. Die dreigt de volgende jaren door de investeringen in het net bovendien nog te stijgen. UNIZO vraagt de Vlaamse en federale regeringsonderhandelaars om actie te ondernemen en verdere prijsstijgingen voor kmo’s te voorkomen.
“De elektriciteitsfactuur bestaat uit meerdere componenten waarop overheden kunnen ingrijpen”, stelt Danny Van Assche. “Zo zijn er de distributienettarieven én transmissienettarieven. Om de factuur te temperen kan Vlaanderen openbaredienstverplichtingen uit de distributienettarieven (en dus uit de stroomfactuur) halen. Die openbaredienstverplichtingen slaan vooral op de opkoop van groenestroomcertificaten voor zonnepanelen uit het verleden. Het federale niveau kan ingrijpen in de transmissienettarieven.”
Uit de investeringsplannen van Elia blijkt dat de kosten van die hoogspanningsnetbeheerder in 2025 ongeveer verdubbelen. Bovendien zullen ze in de toekomst nog verder toenemen gezien de vereiste investeringen in het hoogspanningsnet voor de gewenste energietransitie. “We stellen de noodzaak van die netinvesteringen voor verdere elektrificatie niet in vraag, maar de transmissietarieven moeten voor de kmo’s betaalbaar en concurrentieel blijven. We roepen de nieuwe federale regering op om de stijging van de kosten voor transmissienetbeheer niet door te rekenen in de stroomtarieven, maar deze deels te financieren vanuit alternatieve bronnen”, aldus Danny Van Assche.
Het ingrijpen in de Vlaamse openbaredienstverplichtingen zal vooral soelaas bieden voor gezinnen en kleine bedrijven op laagspanning. In combinatie met een federaal ingrijpen in de transmissienettarieven voor alle elektriciteitsgebruikers zal dit bijdragen tot een betere prijsverhouding tussen elektriciteit en aardgas. Dat is nodig om de gewenste klimaatvriendelijke energietransitie te bevorderen, en kan ook de verkoop van warmtepompen terug aanzwengelen.