De PS wil een wetsvoorstel indienen om zelfstandige winkels die werken onder de vlag van een bepaald merk als één grote groep te beschouwen.  Dit is een rechtstreekse reactie op de geplande verzelfstandiging van de Delhaize-winkels, waardoor op vele plaatsen de syndicale vertegenwoordiging verdwijnt. Voor ondernemersorganisatie UNIZO en de aangesloten organisatie van supermarkten en speciaalzaken Buurtsuper.be is dit een absolute no-go.

“Franchise-uitbaters zijn rasechte zelfstandige ondernemers die eigen middelen investeren en zelf verantwoordelijk zijn voor hun personeel en zaakvoering. Als dit voorstel wet wordt, betekent het de doodsteek voor franchise in ons land”, reageren de organisaties.  

De Waalse socialisten willen met hun voorstel garen spinnen bij de onrust en het ongenoegen dat momenteel heerst bij de vakbonden omwille van de verzelfstandiging van Delhaize-supermarkten. Door zelfstandige ondernemers samen te brengen in één grote koepel wordt vakbondsvertegenwoordiging mogelijk.

“Dat is de natte droom van de PS. Men wil kleine ondernemers naar de pijpen laten dansen van grote vakbondsgroepen, louter omdat men gebruik maakt van een bepaald merk", zegt UNIZO-topman Danny van Assche. "Het is eigen aan een franchiserelatie dat franchisenemers en franchisegevers als onafhankelijke  bedrijven worden beschouwd. Dat is ook wettelijk zo bepaald. De franchisenemer is een ondernemer die zelf zijn personeel aanwerft en aanstuurt. Hij investeert met eigen middelen en op eigen risico in zijn eigen handelszaak, maar doet beroep op de franchisegever om op die manier interessante aankoopvoorwaarden te krijgen en te genieten van de reclame die de franchisegever op grote schaal voert. Bovendien durft de relatie soms ook te schuren, want des te meer aangeeft dat het niet om één bedrijf gaat." 

“Franchise is economisch gezien dé formule van de toekomst, aangezien ze het beste van twee werelden combineert: enerzijds de schaalgrootte van een grote retailer en anderzijds de lokale verankering van de zelfstandige ondernemer”, vervolgt Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be. “Onze organisatie waakt ten zeerste over de belangen van franchisenemers tegenover franchisecentrales en heeft dit in het verleden al meermaals laten blijken, maar als er één formule is die onze bedrijven en sectoren kan wapenen tegen e-commerce van multinationals en onze tewerkstelling in de retail kan waarborgen, dan is het franchise. Het voorstel van PS om franchisenemer en -gever als één bedrijfseenheid te beschouwen is de doodsteek voor franchise in ons land én de toekomst van de detailhandelssector.”
 
Geen eenheidsstatuut
UNIZO en Buurtsuper.be verzetten zich ook tegen een eengemaakt paritair comité voor alle ondernemingen die actief zijn in de detailhandel.
Luc Ardies: “De bedrijfswereld van de supermarkt- en andere winkelketens waaronder honderden winkels ressorteren is compleet verschillend van die van familiebedrijven in de zelfstandige kleinhandel. Het is net de bedoeling van een paritair comité dat ze, gelet op de specificiteit van de werkgevers en -nemers, correcte arbeids- en loonvoorwaarden onderhandelt. Het Paritair subcomité 202.01 dat in 1999 werd opgericht voldoet vandaag reeds perfect aan een compromis dat het leefbaar maakt voor werkgevers en -nemers. De arbeids- en loonvoorwaarden die hier worden afgesproken houden het midden tussen die van supermarktketens als Delhaize en de zelfstandige kleinhandel waar kleinere superettes zoals Proxy en ook winkelbedienden onder ressorteren die in een slager of bakker werken.”