UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel betreurt de beslissing van de Raad van State om de plannen rond Soldatenveld Tienen te vernietigen. Ruimte om te ondernemen in Vlaams-Brabant is erg schaars. Vooral de situatie ten oosten van Leuven is problematisch, om niet te zeggen dramatisch. Bedrijventerreinen zijn er beperkt in aantal en de beschikbare ruimte wordt snel ingevuld.
 

Slechts 87ha

Uit cijfers van het Agentschap Innoveren & Ondernemen blijkt dat er in Vlaams-Brabant 87ha actief aanbod aan bedrijventerreinen is.  Daarenboven zijn er grote regionale verschillen. Zo herbergt het arrondissement Halle-Vilvoorde 88,5% van het actieve provinciale aanbod. Het weinige dat rest is te vinden in het arrondissement Leuven. Kijken we op gemeentelijk niveau dan ligt het grootste aanbod in Zaventem (18ha), gevolgd door Vilvoorde (14ha), Halle (9ha) en Machelen (8ha). In het arrondissement Leuven is stad Leuven koploper met 3ha gevolgd door Tienen en Boutersem (beide 1.7 ha).

Regionale spelers

Als we kijken naar de buitenlandse investeringen houdt de provincie Vlaams-Brabant stand qua aantal, maar mist ze vooral grote investeringen uitgedrukt in euro’s (bron: Flanders investment & trade). Als vestigingsplaats zijn er desalniettemin tal van troeven: de nabijheid van de hoofdstad, een internationale luchthaven, tot en met internationaal aangeschreven kennisinstellingen.

Starters vinden veel vlotter de weg naar Vlaams-Brabant met oprichtingscijfers die records breken. Maar wat als zij doorgroeien tot regionale spelers? Kmo’s die uitbreiden, kunnen dit niet altijd op hun bestaande locatie. Soms door de te starre bouwvoorschriften, soms door ruimtegebrek, soms door te hoge m²-prijzen, soms omdat de activiteit niet meer gewenst is op de locatie. Uitwijkmogelijkheden in de directe omgeving zijn vaak beperkt. Een herlocalisatie buiten de nabije omgeving blijkt niet vanzelfsprekend omwille van een eerder beperkte bewegingsbereidheid bij cliënteel en medewerkers. De mobiliteit in de regio is ook op dit vlak spelbreker. 

Verweving, reconversie en nieuw aanbod

 “Een tweesporenbeleid dringt zich op. Enerzijds is er nood aan nieuwe duurzame bedrijventerreinen. Anderzijds moet er nog meer ingezet worden op het optimaliseren van de ruimte en het bestaande vastgoedpatrimonium bestemd voor ondernemen.” aldus Elke Tielemans.

Volgens UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel moet de kaart van meer verweving getrokken worden. Bedrijvige kernen, waarbij economische actoren ingebed worden in kernen, hebben immers niet alleen een positieve impact op de sociale cohesie en mobiliteit in kernen, maar ook op het ruimtegebruik. Een win-win dus. Naast voordehand liggende sectoren (horeca en detailhandel), wil UNIZO dat voor alle economische actoren steeds de afweging gemaakt wordt. Initiatieven zoals LocusFocus spelen hier al op in.

Is de druk op de kern te groot, dan moet volgens de ondernemersorganisatie ondernemen mogelijk blijven en is het een maatschappelijke verplichting om hier ruimte voor te vrijwaren of creëren. Denk aan (productie)bedrijven die door hun omvang, groeiambitie, milieu- of mobiliteitsimpact niet terecht kunnen in een kern.

Het optimaliseren van bestaande bedrijventerreinen geniet hierbij de voorkeur, bijvoorbeeld door hogere bouwlagen toe te staan, streng toe te kijken of activiteiten wel op een bedrijventerrein horen of  passen in een bedrijvige kern, slim gemeenschappelijk gebruik van ruimte (parking etc), … Daarnaast mag het aansnijden van nieuwe terreinen geen taboe zijn. Bij voorkeur aansluitend aan bestaande bedrijventerreinen en in de nabijheid van grote tewerkstellingspolen, zodat infrastructuur- en mobiliteitswinsten gemaakt kunnen worden.  

“De situatie in arrondissement Leuven is dermate precair dat het aansnijden van nieuwe terreinen in de regio zich opdringt. Het is dan ook een gemiste kans dat Soldatenveld (Tienen) sneuvelt. Als de ruimte niet alsnog of elders gecreëerd wordt, zullen we hiervoor een prijs betalen.” aldus Elke Tielemans.

Ruimte om te ondernemen is cruciaal voor de welvaart van onze regio

Elke Tielemans
Elke Tielemans
Belangenbehartiging Vlaams-Brabant