Werken loont minder voor creatieve sectoren. UNIZO betreurt beslissing Grondwettelijk Hof
Het Grondwettelijk Hof heeft zich zonet uitgesproken over het gunstregime voor auteursrechten en verwerpt het verzoek tot nietigverklaring dat door een aantal IT-bedrijven werd ingediend. Dat wil zeggen dat de wet standhoudt, en ook de IT-sector niet meer kan genieten van het gunstregime. UNIZO betreurt deze beslissing. “Het afschaffen van het regime voor auteursrechten was voor alle getroffen sectoren een slechte beslissing. Zonder een alternatief te bieden, werd plotsklaps een einde gemaakt aan deze broodnodige fiscaal interessante verloningsmogelijkheid”, zegt topman Danny Van Assche. UNIZO vraagt dat de nieuwe regering snel werk maakt van een echte fiscale hervorming. Werken moet méér lonen, zonder dat de loonkost de hoogte wordt ingejaagd.
Het regime voor auteursrechten werd oorspronkelijk ontwikkeld voor journalisten en artiesten (met wisselende inkomsten), maar werd in de praktijk op ruime schaal toegepast in verschillende sectoren. Minister van financiën Van Peteghem hervormde het regime eind 2022 en beperkte het toepassingsgebied zeer sterk. Creatieve sectoren zoals IT, architecten en diverse freelancers kunnen door deze beslissing geen gebruik meer van maken van het gunstregime waarin maar 15 procent roerende voorheffing moet worden betaald op de vergoeding voor auteursrechten. De IT-sector deed een aanvraag tot nietigverklaring bij het Grondwettelijk Hof, maar die werd vandaag verworpen.
UNIZO: "Los van dit arrest blijven we de hervorming van het regime door de minister betreuren. Alle creatieve beroepen - dus ook bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, digitale professionals en architecten - zouden voor hun creatieve prestaties via auteursrechten moeten kunnen worden vergoed. Het is zeer nadelig dat dit vandaag niet langer mogelijk is door de hervorming en de strenge houding van de fiscale administratie. De financiële impact en rechtsonzekerheid voor onze ondernemers is groot."
Danny Van Assche: “We betreuren de negatieve beslissing. Het staat nu vast dat de ontwikkelaars van softwareprogramma's buiten het toepassingsgebied van het nieuwe gunstregime vallen. Net als veel andere kmo's is er ook in de IT-sector krapte op de arbeidsmarkt en is het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Het wegvallen van het fiscaal gunstregime voor auteursrechten bemoeilijkt uiteraard deze situatie. Om bepaalde IT-ers, architecten of freelancers die vroeger onder het regime van auteursrechten werkten netto evenveel te laten overhouden, zullen ondernemingen en hun klanten nu veel meer moeten betalen.”
De nood aan een grondige fiscale hervorming wordt hiermee voor de zoveelste keer bewezen volgens de ondernemersorganisatie: "Werken moet net meer lonen en de loonkost voor de ondernemers moet dalen." UNIZO roept de partijen op om hiervan een prioriteit te maken in het volgende regeerakkoord.