In het regeerakkoord staat een opvallende maatregel: elke werknemer zou in zijn of haar loopbaan één keer de kans krijgen om zelf ontslag te nemen en dan gedurende 6 maanden een werkloosheidsuitkering krijgen. Uit een bevraging die UNIZO voerde bij 337 werkgevers lijkt het enthousiasme bij die groep alvast laag. 6 op de 10 verwacht zelfs een negatieve impact in de vorm van bijvoorbeeld meer verloop en extra kosten die gepaard gaan met aanwerving. Liantis polste tegelijk bij 1.000 werknemers over hun motieven om de mogelijkheid te benutten. En opvallend: meer dan de helft van hen zou dit overwegen om een burn-out te voorkomen.

Nieuwe maatregel

In het regeerakkoord staan verschillende maatregelen met impact op de arbeidsmarkt. Eén daarvan gaat over het ontslag. Want het akkoord stelt dat een werknemer 1 keer in zijn loopbaan (minstens 10 jaar effectief gewerkt) zelf ontslag mag nemen en voor een beperkte periode van 6 maanden een beroep doen op een werkloosheidsuitkering. Nu is het zo dat als je zelf ontslag neemt, je niet meteen van een werkloosheidsuitkering kan genieten, dat kan pas na het doorlopen van een wachtperiode.

Die periode van 6 maanden kan nog volgens het akkoord zelfs verlengd worden met 6 maanden als de werknemer een opleiding tot knelpuntberoep volgt, die gestart is in het eerste trimester van werkloosheid.

Werkgevers geen vragende partij

Uit een bevraging die UNIZO voerde bij 337 werkgevers blijkt het enthousiasme laag. Als het gaat over de potentiële gevolgen van deze maatregel als ze morgen in voege zou treden, dan zijn kmo’s met personeel zeer terughoudend. 6 op de 10 verwacht zelfs een negatieve impact in de vorm van bijvoorbeeld meer verloop en extra kosten die gepaard gaan met aanwervingen. 3 op de 10 verwacht geen impact en slechts 1 op de 10 is positief.

“De geest van dit voorstel is dat het de maatschappij moet opbrengen, maar we vrezen dat het in de realiteit vooral een kost wordt”, zegt Joris Renard, adviseur sociale zaken bij UNIZO.
 

“Burn-out voorkomen”

Hr-dienstengroep Liantis bevroeg 1.000 Belgen om te polsen waarom ze een beroep zouden doen op de maatregel, en dit is de top 3:

- Als ik me niet meer goed voel in m’n job, maar niet meteen iets anders vind (56,5%)
- Om een burn-out te voorkomen (56,5%)
- Om even tijd te nemen en uit te zoeken wat ik verder wil in mijn carrière (41%)

Nog opvallend: 11,3% zegt ook dat het handig zou zijn om gewoon wat tijd te nemen voor zichzelf om bijvoorbeeld te reizen.  

“Als het werknemers de nodige ademruimte kan bieden om een burn-out te vermijden en een opleiding te volgen zodat men snel weer elders aan de slag kan, valt er zeker iets voor te zeggen. Maar het mag geen vrijgeleide worden om 6 maanden betaalde loopbaanonderbreking te nemen en op kosten van de maatschappij op vakantie te gaan”, besluit Joris Renard.