Drie lessen van HR experts
de HR Masterclasses van
Officient
In de HR Masterclasses krijg je waardevolle inzichten en nuttige tips rechtstreeks van hr-experts, in samenwerking met Officient. In dit artikel kan je al een voorproefje lezen!
- Hybride werken - Peter De Moor, OTA Insight
“Een hybride werkomgeving kan enkel succesvol zijn met goede managers. Enerzijds vragen medewerkers flexibiliteit om te kiezen waar en wanneer ze werken, anderzijds willen ze een sense of belonging en team-connectie. De manager moet beide samen brengen. Dat kan enkel met goede afspraken, bijvoorbeeld rond meeting etiquette. Uit respect zorg je dat je op tijd komt opdagen, ook in virtuele meetings, zodat er iemand zit te wachten. Duidelijke afspraken helpen om goede beslissingen te maken. Dat geldt ook voor de werkomgeving. Heb je een kantoor? Wij hebben bewust gekozen om geen strenge guidelines te geven wat betreft het aantal kantoordagen. Integendeel. We hebben ervoor gezorgd dat we een leuk kantoor hebben, waar mensen willen samenkomen om te werken, om na te denken, maar ook om samen te vieren en activiteiten te doen. Dat deden we onder andere door na te denken over ruimtes: silent rooms, maar ook feestruimtes. Voor plaatsen waar je geen vast kantoor hebt, zorg ervoor dat mensen een goede home set-up hebben. Maar geef hen ook de kans om een flexdesk te gebruiken, zodat ze een aantal dagen per week toch die werkomgeving hebben.”
- Slim verlonen - Maura Nachtergaele, Payflip
“Extralegale voordelen kennen een goedkopere fiscale behandeling dan het hoogbelaste brutoloon. Zo kan je als werkgever méér geven aan je werknemers zonder dat de loonkost de pan uit swingt. Een ander voordeel van slim verlonen is het feit dat je als werkgever beter kan inspelen op de persoonlijke noden van je werknemer. Een voorbeeld uit het leven gegrepen: een medewerker kreeg een loonvoorstel met een bedrijfswagen. Ze woont in hartje Brussel en had de bedrijfswagen niet nodig voor werk. De werkgever toonde zich dan heel gemotiveerd om de waarde van de bedrijfswagen via het mobiliteitsbudget om te zetten in het terugbetalen van de huurgelden. Dat is een heel goede zet gebleken. Hij toonde engagement en begrip en dat is een heel goede start voor de carrière.”
- Onboarding - Janne Kegels, Officient
“Er zijn heel wat verschillende uitdagingen die komen kijken bij een onboardingsproces. In mijn ogen zijn er drie zeer belangrijke die we bij veel bedrijven wel zien terugkomen. Zo is er enerzijds de praktische kant van een onboarding. Daarmee bedoel ik dan het bestellen van een laptop, het voorzien van de juiste software toegang, enzovoort. Zo had ik bijvoorbeeld onlangs de sollicitant aan de lijn die eigenlijk na twee maanden al wilde veranderen van job, onder andere omdat zijn laptop nog altijd niet in orde was. Dus die praktische voorbereiding is echt wel heel belangrijk. Ten tweede mogen we ook niet uit het oog verliezen dat een onboarding best eenzaam kan zijn voor een nieuwe medewerker. Dat is uiteindelijk iemand die terechtkomt in een team, in een bedrijf, waar mensen elkaar al kennen. Waar mensen de ongeschreven regels kennen. Waar mensen weten naar welke persoon ze moeten gaan voor welk probleem. Maar voor nieuwe medewerkers is dat niet het geval. Dus daar moeten we ook zeker oog voor hebben. Ten derde is dat er heel veel informatie op die nieuwe medewerker afkomt. Aangezien die persoon heel veel informatie te verwerken krijgt in die eerste periode in het nieuwe bedrijf, moeten we er op letten dat goed te verspreiden over een aantal dagen/weken.”