Tijdelijk extra handen nodig? Dit moet je weten over de flexi-job
Oorspronkelijk was de flexi-job voorbehouden voor de horeca. Zo hadden werkgevers uit die sector de mogelijkheid om flexibel extra medewerkers in te zetten op drukke momenten. Vandaag is het systeem goed ingeburgerd in heel wat sectoren: van de kleinhandel over kapperszaken tot zelfs het onderwijs. Maar wie mag nu precies een flexi-job uitoefenen en wat zijn de kosten voor jou, als werkgever?
Win-win
Het flexi-statuut is een voordelige regeling voor werkgevers én voor de flexi-jobber zelf. Als werkgever betaal je enkel een werkgeversbijdrage van 28% boven op het loon van de werknemer. Voor de werknemers is het flexiloon vrij van RSZ en van belastingen.
Wie mag een flexi-job uitoefenen?
Zowel mensen die nog actief zijn op de arbeidsmarkt als gepensioneerden komen in aanmerking voor een flexi-job. Werknemers moeten in het derde kwartaal voor ze de flexi-job uitoefenen, minstens vier vijfden hebben gewerkt. Ook gepensioneerden kunnen voordelig bijklussen onder het flexi-jobstatuut.
Hoeveel kost het mij als werkgever?
We vermeldden hierboven al dat je als werkgever 28% RSZ betaalt. Het flexi-loon zelf varieert van sector tot sector en moet minstens gelijk zijn aan het minimale sectorloon. De enige uitzondering hierop is de horeca, waar een minimumuurloon van 12,29 euro geldt.
Opletten voor het maximumloon
Naast een minimumloon is er ook een maximumloon vastgelegd voor het flexi-statuut. Dat is gelijk aan 150% van het minimale sectorloon. Hou die limiet zeker in de gaten want als je erover gaat, is het volledige loon onderworpen aan RSZ en bedrijfsvoorheffing en dus niet enkel het deel boven die 150%. En dat maakt toch algauw een wereld van verschil.
Recht op vakantiegeld
Boven op het flexi-loon heeft je flexi-jobwerknemer recht op alle andere voordelen of vergoedingen die in jouw sector gelden, zoals een woon-werkvergoeding, een weekendvergoeding, een kledijvergoeding … In het flexi-loon zit bovendien vakantiegeld van 7,67% vervat (flexi-vakantiegeld). Dat wordt samen met het loon uitbetaald.
Wat met de bedrijfsvoorheffing?
Als werkgever hoef je geen bedrijfsvoorheffing te betalen: in het flexi-jobstatuut is het brutoloon gelijk aan het nettoloon. Op 1 januari van dit jaar werd wel een limiet ingevoerd van 12.000 euro per jaar. Dat is het maximumbedrag dat een werknemer mag bijverdienen met zijn of haar flexi-job. Wordt die limiet overschreden, dan moet je als werkgever wel RSZ en bedrijfsvoorheffing betalen en verdwijnt dus het fiscale voordeel van het flexi-statuut.
Zit je met vragen over de flexi-job? Wil je zelf flexi-jobbers in dienst nemen maar weet je niet hoe? Liantis helpt je op weg!