Als ondernemer wil je je bedrijf wapenen tegen uitdagingen als grondstoffen schaarste, toeleveringsproblemen of milieuvervuiling.

Maar de traditionele lineaire economie duwt ondernemingen naar het ongebreideld winnen van grondstoffen en het massaal produceren en verkopen van goederen.

Een circulaire manier van denken biedt een antwoord op die tekortkomingen. Die omschakeling is niet alleen onafwendbaar, maar biedt tal van ecologische, sociale en economische voordelen. Dat inzicht kan stilaan op een brede consensus rekenen.

Lineaire economie vs. circulaire economie

In een lineaire economie worden grondstoffen gewonnen, producten gemaakt en na gebruik weggegooid. De waarde die in dat systeem wordt gecreëerd, is gebaseerd op zoveel mogelijk produceren en verkopen. Daarmee botst de lineaire economie op de grenzen van mens en planeet. Natuurlijke hulpbronnen geraken uitgeput, ecosystemen worden ontwricht en het milieu wordt vervuild.

In een circulair economisch model staan net die pijnpunten centraal. De focus ligt op grondstoffen minder en optimaal benutten en afval minimaliseren of voorkomen. Het doel is om de levensduur van producten, materialen en grondstoffen te verlengen door hergebruik, herstelling, herbestemmen, renovatie en recycling. In tegenstelling tot het traditionele lineaire model, sluit het circulaire model de lus door de waarde van producten te behouden en ze na gebruik terug in de cyclus te brengen.

Omschakelen schept nieuwe kansen

De wereldwijde vraag naar grondstoffen neemt onafgebroken toe, terwijl veel van onze hulpbronnen eindig zijn. Het systeem barst uit zijn voegen met grootschalige afvalproblemen, vervuiling en schaarste tot gevolg.

De overgang naar een circulaire economie, met hernieuwbare energiebronnen, zou de uitstoot van CO2 aanzienlijk inperken. Klimaatverandering veroorzaakt door ons welvaartmodel gebaseerd op groei, zet de natuurlijke habitat van planten en dieren onder druk. Nochtans is biodiversiteit ook op economisch vlak van bijzonder groot belang.

Een circulaire economie stimuleert innovatie en nieuwe bedrijfsmodellen. Het zet de deur open naar een alternatieve manier van waardecreatie door grondstoffen efficiënt te gebruiken en hergebruiken. Dat leidt tot jobcreatie in sectoren zoals reparatie en recycling. Bovendien kan je bedrijf kosten besparen door grondstoffen efficiënter te gebruiken en afval te verminderen.

Tenslotte beschermt een circulaire manier van werken je bedrijf tegen onverwachte schokken, zoals schommelende grondstofprijzen, geopolitieke crisissen en toeleveringsketens die bedreigd worden door klimaateffecten.

Voordelen voor je bedrijf

In een circulaire economie behouden natuurlijke hulpbronnen die in de economie circuleren, hun waarde en kan je ze steeds opnieuw gebruiken. Dat levert niet enkel werkgelegenheid, maar komt ook tegemoet aan de vraag van de consument naar betere, duurzame producten.

De circulaire economie bevordert bovendien scenario’s waarin consumenten producten huren met bijkomende dienstverlening. Producten of componenten hergebruiken, onderhouden en herstellen, maakt dan deel uit van een product-as-a-service-model. Het stelt je bedrijf in staat om de gebruikspatronen van klanten te leren kennen en hen zo langer – en tevreden – aan je bedrijf te binden.

Is jouw bedrijf klaar voor de uitdagingen van morgen? Doe de test op tijdvoorcirculair.be