Welke impact heeft de AI Act op jouw bedrijf?

Van spamfilter over chatbots tot slimme wervingsprocessen. Waar ligt de grens voor wat wel en niet kan met AI? Sinds februari 2025 is de AI Act van kracht en reguleert de EU het AI-gebruik, met speciale aandacht voor AI-geletterdheid.
De 4 risiconiveaus van de AI Act
De AI Act komt er om verantwoord AI-gebruik bij bedrijven te stimuleren, de rechten van individuen te beschermen en te zorgen voor een veilige implementatie van AI-tools. Hoe kleiner het risico van een AI-toepassing, hoe losser de regels. Er zijn 4 categorieën:
- Minimaal risico
Onder deze categorie vallen onschuldige AI-implementaties zoals een spamfilter die de ongewenste mail uit je inbox houdt of een chatbot. Dit zijn de meest gebruikte AI-toepassingen binnen de EU en die mag je vrij hanteren.
- Beperkt risico
De bekendste toepassingen in deze categorie zijn generatieve AI-tools, zoals ChatGPT. Transparantie is hier de boodschap. AI-gegenereerde inhoud moet duidelijk herkenbaar zijn, via een label bijvoorbeeld.
- Hoog risico
Vormt een AI-toepassing een mogelijk risico op het gebied van gezondheid, veiligheid of basisrechten? Dan krijg je te maken met strenge controles. Denk aan AI-systemen die biometrische gegevens gebruiken tijdens wervingsprocessen of de kredietwaardigheid van mensen beoordelen. Je moet risicoanalyses uitvoeren, data-input onder de loep nemen, alles wat je doet documenteren ...
- Onaanvaardbaar risico
Toepassingen die een regelrechte bedreiging voor de veiligheid of het welzijn vormen, zijn door de AI Act strikt verboden. We spreken dan bijvoorbeeld over emotieherkenning op de werkvloer of een sociale score toekennen op basis van gedrag.

Uitrol van de AI Act in 3 fases
Hoe vertalen de 4 risiconiveaus van de AI Act zich nu naar de praktijk? Wel, de toepassing volgt in 3 fases.
- De eerste fase ging in op 1 februari 2025. Onaanvaardbare AI is verboden en medewerkers moeten AI-geletterd zijn.
- Vanaf 1 augustus 2025 moet je voldoen aan de bepalingen van AI met een beperkt risico.
- Vanaf 1 augustus 2026 moeten ook alle toepassingen met een hoog risico conform zijn aan de wetgeving.

Naar AI-geletterdheid in 5 stappen
De AI Act verplicht bedrijven ook om de ‘AI-geletterdheid’ van hun medewerkers op peil te brengen. Dat wil zeggen dat je ze de vaardigheden, de kennis en het begrip bijbrengt om correct met AI om te gaan. Hier zijn 5 stappen die je als bedrijf kan zetten:
- Stel een AI-beleid op en creëer een organisatiebreed beleid voor het gebruik van AI. Zet daarin richtlijnen over ethiek, transparantie en toezicht.
- Maak een inventarisatie van alle AI-systemen binnen de organisatie. Zo krijg je een overzicht van alle gebruikte toepassingen.
- Breng de AI-kennis van je medewerkers in kaart. Stel vast welk niveau van AI-geletterdheid je medewerkers al hebben en welke kennis ze nog moeten opdoen.
- Boost ook effectief de AI-geletterdheid van je medewerkers. Denk aan trainingen of cursussen die hen helpen om hun AI-kennis uit te breiden.
- Vergeet niet om regelmatig te evalueren. AI verandert snel, waardoor je je ook steeds zal moeten bijscholen.
Hoe sneller je op de kar springt, hoe sneller je bedrijf wegwijs raakt in de AI-revolutie. En daar helpt Cevora, de opleidingspartner van het paritair comité 200, je graag bij.
Met kosteloze opleidingen, webinars en de Week van AI van 12 tot 15 mei zorgen we dat je helemaal mee bent.