Een succesvol bedrijf erkent dat ideeën voortvloeien uit ‘conflict’

UPEO is een boutique-speler op de Salesforce markt. Salesforce is de nummer één CRM (Customer Relationship Management) software wereldwijd. Deze software helpt bedrijven bij het vinden van potentiële klanten (marketing), het converteren van de potentiële klant in klant (sales), en het bedienen van de klant (service). UPEO adviseert klanten over hoe deze software in te zetten om hun personeel te ondersteunen bij het uitvoeren en automatiseren van de klant-gerelateerde processen. Wij doen alles van Design tot Implementatie en nazorg!

Volgens ons is een succesvol bedrijf, een bedrijf die erkent dat de beste ideeën voortvloeien uit "conflict". Conflict van gedachten, van aanpak. Als iedereen op dezelfde manier naar een uitdaging kijkt, krijg je maar één antwoord. Als verschillende "diverse" collega's samen naar een oplossing zoeken, dan merken we dat alle mogelijke oplossingen worden besproken, gechallenged en de individuen hun viewpoint ook moeten kunnen sterken. Dit kan alleen in een omgeving waar diversiteit de norm is en dit soort intellectueel conflict kan en gekaderd wordt. Het moet in de DNA zitten. Diversiteit beschouwen wij in de allerbreedste vorm: gender, cultuur, leeftijd, maar ook introvert versus extravert enzo.

‘Anders zijn wordt bij ons gezien als een opportuniteit, niet als een bedreiging.’ Sara Mathijs Co-Founder UPEO

4 nationaliteiten voor 8 werknemers

Op dit moment, zijn we met 8:  4 vrouwen en 4 mannen. 4 van onze medewerkers zijn personen met een migratieachtergrond: Congo, Rwanda, India en Thailand.  Niet iedereen bij ons heeft een universitair diploma; we kijken vooral naar de skills en ervaringen van onze medewerkers.

Gender, ras en leeftijd speelden nooit een rol, alleen waarden en competenties. Het heeft te maken met het feit dat we als vereiste NIET hebben dat je van een prestigieuze, Vlaamse universiteit moet komen. We screenen ons talent op cognitief potentieel, goesting en houding. De rest kunnen ze bij ons leren.

Het beweegt allemaal niet snel genoeg. Er wordt in ons ecosysteem veel gedaan rond gender, maar nog niet rond "kleur", leeftijd, beperkingen, ... in het algemeen merken we dat "soort zoekt soort" toch gewoon de norm blijft. Als er dan iemand wordt aangenomen van een andere background, is dat vaak een über-geïntegreerd iemand. De uitdaging wordt om dit echt cultureel te veranderen, om mensen te leren om wat ze niet kennen als een opportuniteit -in plaats van een bedreiging- te zien. Dit neemt niet weg dat iedereen uiterst fier moet blijven over eigen eigenschappen, afkomst, cultuur... het ene sluit het andere niet uit!