Wat was de probleemsituatie en welke groep ondernemers had er last van?

Ondernemers die deelnemen aan overheidsopdrachten werden geconfronteerd met lange betaaltermijnen. Voor opdrachten bekendgemaakt tot en met 31 december 2024 gold een dubbele betaaltermijn: een verificatietermijn van 30 dagen, gevolgd door een betalingstermijn van nog eens 30 dagen die nog eens met 30 dagen extra kon worden verlengd. Dit leidde tot een totale betaaltermijn van 60 of zelfs 90 dagen, wat een negatieve impact heeft op de kasstroom van vele kmo’s. Ook de vaak laattijdige betalingen vanuit de overheid door het niet respecteren van de betaaltermijn, vergroot het cashflowprobleem.

Wat heeft UNIZO er aan gedaan?

UNIZO heeft op lokaal, gewestelijk en federaal niveau consequent aangedrongen op kortere betaaltermijnen voor overheidsopdrachten. Via ons jaarlijks ‘betaalrapport’ kwam dit ook op de Europese agenda, waarbij de Belgische overheid in gebreke werd gesteld voor haar laattijdige betalingen. Dankzij deze volgehouden inspanningen en een arrest van het Hof van Justitie, dat de dubbele betaaltermijn in strijd achtte met de Europese regelgeving, werd de Belgische wetgeving aangepast.

Wat is het uiteindelijke resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?

Vanaf 1 januari 2025 geldt nu een uniforme betaaltermijn van maximaal 30 dagen voor overheidsopdrachten. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan men een betaaltermijn van 60 dagen toepassen.

De nieuwe regeling, van toepassing op opdrachten die bekendgemaakt worden vanaf 1 januari 2025, betekent dat ondernemers sneller over hun geld kunnen beschikken. Dit verbetert de cashflow en vermindert de financiële druk voor kmo’s die overheidsopdrachten uitvoeren.

Moeten er nog verdere stappen genomen worden?

UNIZO zal de naleving door de verschillende beleidsniveaus van de nieuwe 30-dagenregeling nauwgezet opvolgen.