CS4ZO - CyberSecurity voor Zelfstandige Ondernemers
Onze samenleving en economie zijn in constante verandering, een proces dat versneld wordt door de digitalisering. Mensen, organisaties, apparaten, data en processen connecteren en interageren steeds meer via online kanalen zoals het internet, mobiele apparaten, Internet of Things (IOT), of het gebruik van cloud-technologie voor de opslag van informatie en data.
Deze groei in het gebruik van nieuwe technologieën gaat gepaard met de toename in cyberaanvallen, maar ook met de toename van de ernst en de impactgraad van deze aanvallen. Gevoelige informatie waaronder persoonlijke data, klantengegevens en andere gevoelige gegevens lopen steeds meer het risico openbaar gemaakt te worden. Daarom is het van uiterste belang om deze gegevens te beschermen door de digitale omgeving te beveiligen.
Met het CS4ZO programma wil UNIZO ondernemers helpen met veilig digitaal ondernemen.
CS4ZO-programma
Vlaanderen heeft een uitstekend ondernemersklimaat en een sterke internationale concurrentiepositie. Digitalisering is een belangrijk onderdeel hiervan. Een randvoorwaarde is dat ondernemers digitaal weerbaar zijn en hun digitale veiligheid op orde hebben.
UNIZO heeft daarom na het verschijnen van de “Cybersecurity Strategie België 2.0 2021-2025” in mei 2021 het CS4ZO programma opgestart. De strategie en doelstellingen, zoals beschreven en beheerd door het Centrum voor Cybersecurity België, zijn dan ook inherent verbonden met het programma.
CS4ZO heeft als missie de Vlaamse ondernemingen weerbaarder te maken tegen toenemende cyberdreigingen. Alles van zelfstandige ondernemer tot en met de grootste kmo. CS4ZO benadert de brede doelgroep met een stapsgewijze aanpak, op een aantal manieren.
Kennis, informatie en advies delen via verschillende communicatiekanalen
Via deze weg wordt laagdrempelige kennis, informatie en advies gedeeld waar ondernemers zelf mee aan de slag kunnen.
CS4ZO is gebaseerd op een aantal basisprincipes voor ‘veilig digitaal ondernemen’. Ondernemers kunnen deze basisprincipes gebruiken om de basis veiligheidsmaatregelen van hun onderneming op orde te krijgen.
Opleidingen en begeleidingen
Een laagdrempelig opleidingsaanbod dat ondernemers de belangrijkste aandachtspunten rondom digitale veiligheid bijbrengt.
De opleidingen bieden verder informatie en advies op belangrijke thema’s rond cyberweerbaarheid. Ondernemersverhalen komen ook aan bod. Op deze manier kunnen ondernemers elkaar inspireren en aanmoedigen om aan de slag te gaan met hun digitale veiligheid.
Tools en andere instrumenten
Voor veel ondernemers is het lastig om in te schatten hoe de digitale veiligheid van hun onderneming ervoor staat.
CS4ZO heeft het doel om ondernemers te helpen met de nodige hulpmiddelen om zelf hun cyberweerbaarheid van hun onderneming te testen. Deze willen we steeds in verband brengen met de basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.
Stimuleren van samenwerking en doorverwijzing
Samenwerking is essentieel om als federatie de leden weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen. CS4ZO maakt deel uit van verschillende stuur- en werkgroepen rond cyberveiligheid en stimuleert zowel samenwerkingsverbanden met de belangrijkste cyberveiligheidsinstellingen in het land als ook ondernemingen die groepen helpen met veilig digitaal ondernemen.