CS4ZO opleidingsprogramma
CS4ZO opleidingen
Het CS4ZO opleidingsprogramma heeft als doelstelling een basis-opleidingsaanbod en specifieke handleidingen aan te bieden voor kmo’s en alle betrokkenen (de ondernemer, leidinggevenden en werknemers) met als einddoel hen te ondersteunen in de verhoging van de maturiteit op vlak van cybersecurity.
Dit aanbod bevat verschillende cybersecurity thema’s, ondersteund door verschillende middelen zoals instructievideo’s, videolessen, podcast en micro-learnings en gidsen.
Het belangrijkste doel is het sensibiliseren van de ondernemingen rond de belangrijkste cybersecurity-risico’s en de mogelijke impact ervan op hun bedrijvigheden.
We willen de ondernemingen aanzetten tot het nemen van de juiste organisatorische maatregelen en de implementatie van de benodigde cybersecurity-oplossingen vanuit preventief opzicht: beter voorkomen dan genezen!
Videolessen
Partners
Deze videolessen kwamen tot stand met de ondersteuning van verschillende subsidies van verschillende overheden.
De eerste versie, geheel in het Nederlands kwam tot stand met de hulp van WSE Europa met Vlaamse en ESF ondersteuning.
Dat project in het kader van het project ESF 2014-2020 zette in op Prioriteit 2: loopbaanbeleid preventief, binnen de oproep CS 2021 – ‘Het voorbereiden van ondernemingen en hun werknemers op de implementatie van cybersecurity 2021’. De looptijd van het project was van 1 november 2021 tot 30 april 2023.
De tweede versie, in Nederlands en met Frans ondertiteld, met aanpassingen en uitbreiding kwam tot stand via de hulp van hub.Brussel.
Dit project werd uitgevoerd tussen 1 januari en 31 december 2023 onder de projectoproep 2022 ‘Digitalisering & Economische Transitie’: Verantwoorde digitalisering van de Brusselse zko’s en kmo’s en ondersteuning van digitale projecten met een positieve en/of milieu-impact.
De voorlopig laatste en derde versie, in Nederlands, en Frans en Engels overgesproken, werd mede mogelijk gemaakt door een federale subsidie onder het programma Cyber4SME.
Het project ORG2CS (1 juli 2023 – 30 april 2026) onder de projectoproep in het kader van het Belgisch Plan voor Herstel en Veerkracht (PHV) van de FOD Economie, streeft de verbetering na van de cyberweerbaarheid van kmo’s (< 50 VTE’s), inclusief zelfstandigen, actief in de traditionele sectoren (niet-technologisch) en met een lage maturiteit in cyberbeveiliging.
Het project wil de organisatorische cybersecurity maatregelen bij kmo's verhogen door middel van de creatie van snelwijzers of instructie-video’s, specifieke gidsen en een aantal deelnames aan online adviesdagen en evenementen, met het doel ondernemers en medewerkers bewuster te maken en hen aan te moedigen om, vanuit het belang voor de kmo, zich een duidelijk beeld te vormen van de huidige cyberbeveiligingssituatie en het preventie- en reactievermogen op een cyberincident te verhogen.