De administratieve rompslomp in dit land blijft enorm. Maar liefst de helft van de ondernemers duidt het thema aan als één van de meest prangende problemen. Daarmee staat het op de tweede plaats, net zoals bij de vorige UNIZO-verkiezingsenquête. Is er dan niets gebeurd de laatste jaren? Toch wel, maar onvoldoende en vaak op ad hoc basis. Er werd veel geanalyseerd en opgelijst, maar relatief weinig gerealiseerd. Daarentegen kwamen er verschillende lasten bij, zowel vanuit politieke hoek als vanuit de administraties zelf.

Er zijn heel wat redenen om van dit thema een absoluut speerpunt te maken. Minder administratieve lasten leiden tot meer ondernemerszin en tot een verhoogde competitiviteit van onze ondernemingen. Overigens is het in tijden van een begrotingstekort ook de goedkoopste manier om tot die resultaten te komen.

Uiteraard moet de bestaande regeldruk verder worden afgebouwd. Dit in de eerste plaats via concrete vereenvoudigingsprojecten, zoals één digitale account voor ondernemingen over bestuursniveaus heen, het verkorten van de time to permit, een verbeterde interactie met de fiscus, een codex arbeidsrecht en een versterkte Only Once-wetgeving. Ook sectoranalyses en ex post evaluaties van wetgeving moeten hiertoe bijdragen.

Naast het evalueren en vereenvoudigen van bestaande regelgeving, moet ook nieuwe regeldruk worden vermeden. UNIZO pleit voor een driesporenbeleid:

  •  Ten eerste moeten impactanalyses een sterkere plaats krijgen in het wetgevend proces. Belangrijk hier is een sterker toezicht op de kwaliteit en meer transparantie. Verder moeten ook systematisch andere scenario’s onderzocht worden dan enkel de gekozen beleidskeuze en moeten ze ook uitgevoerd worden voor Europese voorstellen. Ook moet gold plating worden vermeden, tenzij kan worden aangetoond dat het onze concurrentiepositie verbetert.
  • Ten tweede moeten administraties via een ‘zelfevaluatiedocument’ bijkomende lasten kunnen vermijden bij de verdere uitwerking en uitvoering van nieuwe regelgeving.
  • Ten derde is monitoring van de IN’s en OUT’s belangrijk als incentive om tot vereenvoudiging te komen. Daarbij pleit UNIZO voor een €1 erbij, €3 weg – regel, d.w.z. elke euro extra nieuwe lasten moet worden gecompenseerd door minstens drie euro aan vermindering van bestaande lasten.

Tot slot is een versterkt toezicht op ‘kwaliteitsvolle regelgeving’ nodig, idealiter vanuit volledig onafhankelijke hoek, in subsidiaire orde vanuit bestaande instanties mits voldoende middelen. Daarnaast is er ook een actievere rol weggelegd voor de parlementsleden als waakhond voor de monitoring van de regeldruk in België. Dit zou ook een grotere zichtbaarheid aan het thema geven, wat ook nodig is om ondernemers te overtuigen van het feit dat het beleid wel degelijk met dit thema bezig is. Simplification not only needs to be done; it also needs to be seen to be done.

Persoonsgegevens
Bedrijfsgegevens