GEEN intrede vakbond in de kmo’s zonder vakbondsafvaardiging
Wat was de probleemsituatie en welke groep ondernemers had er last van?
De minister van Economie had aan de sociale partners een voorstel overgemaakt om de richtlijn minimumlonen om te zetten.
Daarin was een artikel opgenomen dat op slinkse wijze vakbondsinmenging toeliet in kmo’s.
Dit betekende heel concreet dat vakbonden (of gewestelijke vakbondssecretarissen) voortaan toegang zouden krijgen tot de werkvloer binnen kmo’s, ook al was dit niet vereist volgens de Europese richtlijn. De vakbonden zouden in dat geval namens het personeel collectieve onderhandelingen kunnen sluiten met de werkgever. Dit zou voor véél kmo-werkgevers, in het bijzonder de kmo’s zonder vakbondsafvaardiging, betekenen dat zij met vakbonden collectieve onderhandelingen zouden moeten voeren.
Wat heeft UNIZO er aan gedaan?
UNIZO was zeer bezorgd dat de vakbonden hierdoor toegang kregen tot de kmo’s. UNIZO heeft tijdens de onderhandelingen met de vakbonden in de Nationale Arbeidsraad het schrappen van het artikel kunnen bekomen dat de vakbonden toegang zou geven tot de werkplek. In ruil voor het schrappen van het wetsartikel, werd afgesproken dat de sociale partners zouden werken aan een aanbeveling over de rol van de syndicale delegatie binnen ondernemingen.
Wat is het uiteindelijke resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?
Kmo’s zonder vakbondsafvaardiging zullen niet moeten aanvaarden dat vakbonden onderhandelingen eisen met de werkgever.
Moeten er nog verdere stappen genomen worden?
De sociale partners werken aan een aanbeveling voor de sectoren. Zij baseren zich daarvoor op de bestaande cao nr. 5 inzake vakbondsafvaardiging.