Geen crash maar een bewogen landing. Een half jaar na de eerste supernota zijn formateur De Wever en zijn onderhandelingsgezellen eruit. We hebben een nieuwe federale regering. 

Deze regering verdient alvast de benaming ‘hervormingsregering’.  UNIZO ziet ook heel wat voorstellen uit haar memorandum KRACHTWERK terugkomen. Belangrijke werven als de pensioenen en arbeidsmarkt worden nu echt aangepakt. Ook onze vraag voor een ondernemersaftrek is opgenomen. Van de fiscale hervorming hadden we wel wat meer verwacht. Grote dompers zijn de invoering van een meerwaardebelasting voor de verkoop van niet-beursgenoteerde bedrijven en het uitblijven van een aanpassing van het indexsysteem. Onze persreactie vind je hier.

Het regeerakkoord voorziet een grote rol voor de sociale partners, waaronder UNIZO, in deze legislatuur. Daar houden we hen aan, zodat we jouw belangen maximaal kunnen blijven verdedigen.

Hieronder vind je een samenvatting van de voornaamste punten uit het regeerakkoord per thema.

Geen zin om te lezen?

Onze UNIZO studiedienst- experts leggen de belangrijkste hervormingen per pijler ook helder en gevat uit in filmpjes.

Klik hier om naar het overzicht met filmpjes te gaan

Nu woensdagmiddag 5 februari organiseren we ook een live webinar met onze analyse.

Schrijf je hier in voor ons gratis webinar over het regeerakkoord.

Fiscaliteit

Dit zijn enkele belangrijke hervormingen in het federale regeerakkoord op vlak van fiscaliteit: 

  • Voor zelfstandigen met een eenmanszaak (in hoofd- of bijberoep) komt er vanaf 2027 een ondernemersaftrek, zoals voorgesteld door UNIZO.
     
  • Een meerwaardebelasting (zgn. ‘solidariteitsbijdrage’) op financiële activa, zoals aandelen en crypto, wordt ingevoerd. Het concrete tarief hangt af van de gerealiseerde meerwaarde. Historische meerwaarden zijn dus vrijgesteld.
     
  • Om te genieten van het 20%-tarief in de vennootschapsbelasting, moet de vennootschap een minimumbezoldiging betalen aan haar bedrijfsleider. Het bestaande minimum van 45.000 EUR wordt verhoogd naar 50.000 EUR. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Bovendien mag de bezoldiging voor maximaal 20% uit voordelen alle aard bestaan. 
     

Lees hier meer

Pensioenen

Om de stijging van de vergrijzingskosten onder controle te brengen hervormt de nieuwe federale regering de pensioenen grondig. UNIZO is tevreden over de grote speerpunten bij deze hervorming: 

  • Het pensioenbedrag wordt beter afgestemd op de effectief gewerkte periodes, zodat het verschil tussen werken en niet werken groter wordt. De periodes van moederschapsrust, vaderschapsverlof en andere zorgverloven tellen daarbij als gewerkte periodes. 
  • Nieuwe stappen worden gezet om verschillen tussen de pensioenen van zelfstandigen, werknemers en ambtenaren te verkleinen. UNIZO is tevreden dat daarbij geharmoniseerd wordt op basis van de strengste regels (meestal zelfstandigen) in plaats van te harmoniseren op het voordeligste stelsel. 
  • De verworven rechten worden beschermd. Dit betekent dat er niet geraakt wordt aan de al opgebouwde pensioenrechten. En er komen overgangsmaatregelen voor wie dicht bij zijn pensioen staat. Over de concrete overgangsmaatregelen bestaat nog geen duidelijkheid, daarover zal de regering onderhandelen met de sociale partners, ook met UNIZO. 
     

Lees hier meer

Sociaal statuut zelfstandigen

De verbeteringen aan de sociale zekerheid van zelfstandigen zijn zeer positief, zoals:

  • Het statuut van zelfstandige in bijberoep zal worden hervormd.
     
  • Na de bevalling, krijgen zelfstandige moeders een 2e kwartaal vrijstelling van bijdragen. Verlofstelsels voor ouders worden hervormd en geharmoniseerd tot een familiekrediet, waardoor zelfstandige ouders dezelfde rechten zouden krijgen als werknemers en ambtenaren. 
     
  • Concrete voorstellen van UNIZO om tot meer administratieve vereenvoudiging te komen worden opgepakt, zoals de automatisering van de uitkeringsaanvraag.
     

Lees hier meer

Arbeidsmarkt en arbeidsrecht

Dit zijn enkele hervormingen in het federale regeerakkoord op vlak van de arbeidsmarkt en arbeidsrecht:

  • Beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. 
     
  • Het systeem van flexi-jobs wordt versoepeld en uitgebreid.
     
  • De grens voor studentenarbeid wordt permanent op 650 uren per jaar gebracht.
     
  • De werkloosheidsuitkering wordt afhankelijk gemaakt van het aantal gewerkte jaren en beperkt tot maximum 2 jaar (behalve voor 55-plussers met minstens 30 jaar dienst)
     
  • Uiterlijk voor 31/12/2025 wordt de proefperiode opnieuw ingevoerd. 
     

Lees hier meer

Arbeidsongeschiktheid werknemers

Ons land telt meer dan 500.000 mensen in arbeidsongeschiktheid. De nieuwe federale regering heeft een plan ontwikkeld om deze groep zo snel mogelijk te verkleinen, waarbij alle actoren worden geresponsabiliseerd, werkgevers, werknemers, artsen en ziekenfondsen.

Enkele beslissingen:

  • De re-integratietrajecten worden hervormd door een intensievere samenwerking tussen de preventiediensten en regionale diensten voor arbeidsbemiddeling, zodat ook re-integratie bij andere werkgevers sneller bekeken wordt.
     
  • De wachttijd voor de procedure medische overmacht wordt verkort, maar tegelijk wordt wel een nieuwe financiële verplichting ingevoerd.
     
  • Artsen worden strenger gecontroleerd op hun voorschrijfgedrag. Wie opvallend vaker of voor langere periodes ziektebriefjes uitschrijft, riskeert een financiële sanctie.
     

Lees het hier

Loonvorming en indexering

  • Aan de automatische loonindexering voor werknemers wordt niet geraakt, ook niet aan de berekeningswijze. Ook de tegenhanger, de loonormwet van 2017 blijft ongewijzigd. Er wordt naar de sociale partners gekeken om hierover tot een nieuw akkoord te komen.
     
  • Ten laatste in 2035 moet elke werknemer een aanvullend pensioen opbouwen, met een bijdrage van minstens 3% van het loon.
     
  • De maximale bijdrageverminderingen voor de aanwerving van de 1e werknemer daalt naar 2.000 euro per kwartaal. Wel is er een herinvoering van de bijdrageverminderingen voor de aanwerving van een 4e en 5e werknemer.
     

Lees het hier

Economie

Dit zijn enkele hervormingen in het federale regeerakkoord op vlak van Economie:

  • Tegen het einde van de legislatuur streeft men naar 80% kmo-deelname en 60% kmo’s onder de winnende bedrijven in het kader van overheidsopdrachten.
     
  • Er komt een totaalpakket voor de kosten die gepaard gaan met het ontvangen van elektronische betalingen voor ondernemingen.
     
  • De verplichte wekelijkse sluitingsdag wordt afgeschaft, en ook de wet op de openingsuren wordt versoepeld.
     
  • De economische inspectie krijgt extra slagkracht om ambtshalve inspecties uit te voeren tegen oneerlijke marktpraktijken.
     

Lees hier meer

Administratieve vereenvoudiging

Administratieve vereenvoudiging loopt als één van de rode draden doorheen dit regeerakkoord. The proof is in the eating hebben we ondervonden tijdens de voorbije legislaturen maar er werden alvast beslissingen genomen zoals:

  • De Federal Learning Account (FLA) wordt afgeschaft.
     
  • Er komt een Wet Lagere Kosten en een kmo-plan voor aan aantrekkelijker ondernemingsklimaat voor kleine en micro-ondernemingen.
     
  • Geen gold plating bij de omzetting van nieuwe Europese regelgeving.
     

Lees hier meer

Energie, duurzaamheid en klimaat

Een greep uit de beslissingen:

  • De ‘groene investeringsaftrek’ wordt vereenvoudigd en tarieven voor verhoogde investeringsaftrek voor energie-, mobiliteits- en milieulijsten worden geharmoniseerd naar 40%.
     
  • Om de concurrentiekracht van ondernemingen te vrijwaren, wordt de energienorm versterkt met passende maatregelen.  
     
  • Het bestaande toepassingsgebied voor sloop en heropbouw aan 6% BTW wordt uitgebreid naar leveringen, met behoud van de huidige sociale voorwaarden.
     

Lees het hier

Mobiliteit

Op het vlak van mobiliteit werden onder meer de volgende beslissingen genomen:

  • Het mobiliteitsbudget wordt hervormd.
     
  • De regering zal de regels in verband met de aftrekbeperking van autokosten vereenvoudigen om de administratieve lasten te verminderen.
     
  • In overleg met de regionale regeringen wil men gecombineerde producten in de vorm van een combi-ticket of abonnement mogelijk te maken, waarmee dan zowel de trein, bus, tram, als andere mogelijke vervoersmogelijkheden kunnen worden gebruikt.
     

Lees het hier